Над 150 печива показаха стражишки жени във фестивала "Житената питка"

Царевград Търнов

17-10-2014, 07:00

Снимка:

Община Стражица

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кулинарен фестивал „Житената питка“ организира за трети път Община Стражица

Да се запази жива традицията за домашно месене на хляб, пожела проф. Пенчо Пенчев

Кулинарен фестивал "Житената питка" се проведе за трета поредна година в Стражица по повод 16 октомври, Международен ден на хляба и прехраната. Над 150 погачи, пити, баници, кексове, тиквеници и други традиционни печива бяха изложени на феста. В 22 павилиона в центъра на града, стражишки баби и домакини, пенсионерски клубове и читалища показаха кулинарни шедьоври. Част от щандовете представяха народни обичаи и ритуали като Бабинден, Коледа, Бъдни вечер, Никулден. На сватбите в Стражишко се месят „Невестина пита“, „Кумов кравай“, „Деверова пита“, разкриха ученици от местната гимназия по транспорт. Пенсионерки от Балканци разкриха рецептата на житената питка от едноименната приказка на роденият в Стражица Ангел Каралийчев. „Прототипът“ на Каралийчевата питка е безквасна пита, която се меси от кисело мляко и сода, с яйца, брашно и сол. За трета година енорийският свещиник отец Димитрий освети и благослови огромна погача с диаметър от 1 м., около която бяха наредени 16 малко пити, а те бяха раздадени на стотиците стражичани. Кметът на Стражица инж. Детелина Борисова поздрави съгражданите си и разкри рецепта за празнична пита, която тя сама меси в къщи. Да се запази жива традицията за месенето на хляба пожела и избраният за депутат от региона проф. Пенчо Пенчев.

Жури с председател кулинарният спец Иван Звездев оценяваше изложените вкусотии. Самият Звездев пък забърка „царски курбан“ от прясна сьомга с много подправки, от който също опитаха стражичани.

В детска работилница 16 малчугани от Стражица се учиха да месят тесто, а гостуващите на празника кметове и общинари от Елена, Каварна, Златрица и Лясковец споделиха своите кулинарни кметски тайни. С морски дарове се представи и кметът на Каварна Цонко Цонев, който бе гост на феста. На специален щанд негов екип раздаваше варени с дивисил миди, както и мидени кроасани, банички с миди и праз. От кметския екип на румънската община Болентин Вале също демонстрираха месене на хляб.Спортни състезания, скечове, музикална програма и популярната изпълнителка Славка Калчева забавляваха още стражичани. Журито излъчи за победител ПК „Детелина“ от Балканци за техния обичай Лазаровден, както и щандовете на гимназията по транспорт и СОУ „Ангел Каралийчев“. Специалната награда на кмета инж. Борисова грабна НЧ „Възпитател“ от Камен за вкусните баници.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов