1200 души в България чакат органи за трансплантация

Данните бяха изнесени по повод Европейския ден на донорството

За втори път България отбелязва заедно с останалите страни в Европа Деня на донорството. Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел от Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира даряването на органи на нуждаещи се хора, тъй като то стои в основата на трансплантациите.

От началото на годината в страната ни са извършени 48 трансплантации, за които органите са взети от хора, изпаднали в мозъчна смърт. Направени са и 11 роднински трансплантации съгласно закона в България. Това съобщава по този повод д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Статистиката показва тенденция към увеличение на броя трансплантациите в България. През изминалата година е имало 29 трансплантации на хора, починали от мозъчна смърт и 11 роднински донорство. През 2012 година са направени 8 трансплантации от хора починали от мозъчна смърт и 11 трансплантации от живо донорство.

Над 1200 човека в България имат нужда от трансплантация на органи. България все още е далеч от държавите с добре развити трансплантационни и донорски програми.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов