ГЕРБ в Габрово иска от ЦИК обяснение за разпределението на мандатите

Царевград Търнов

11-10-2014, 14:36

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Местната структура на ГЕРБ в Габрово изпрати писмо до Централната избирателна комисия, с което настоява за бърз, прозрачен и детайлен отговор на въпроси, касаещи разпределението на мандатите в габровска област. От ГЕРБ-Габрово настояват да се отговори с точност откъде са прехвърлени гласове към 7-ми МИР, за да получи ДПС мандат; защо точно в 7-ми МИР са прехвърлени тези гласове, а не в друг, на какъв принцип и кой взема решението за това, както и колко гласа са необходими за един мандат в 7-ми МИР.

Искането е във връзка с разпределението на мандатите между партиите, при което ДПС, поставена на седмо място от габровци, с едва 2931 гласа или 5.38% подкрепа, получава мандат в 7-ми МИР-Габрово.

„Конституцията на Република България регламентира, че цялата държавна власт произтича от народа. Водейки се от този принцип всеки един от нас, като част от народа, като гласоподавател, избира хората, които ще го представляват в Народното събрание и ще отстояват неговите законни интереси и права. Така разпределените от ЦИК мандати за 7-ми МИР обаче не съответстват на вота на избирателите в габровска област. От Решение №1300-НС от 09.10.2014 год. и от Приложението към него не става ясно как, защо и кои гласове са пренасочени към Избирателен район 07-Габровски, водещи до получаването на мандат на една политическа сила, получила незначителна подкрепа в габровска област“, се казва в писмото на ГЕРБ-Габрово до ЦИК.

Предвид напрегнатата обстановка заради несправедливото разпределение на мандатите, от местната структура на партията настояват за бърз, прозрачен, коректен и детайлен отговор на поставените въпроси.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов