Част от данъка върху доходите ни да остава в местните хазни, искат общините

Царевград Търнов

11-10-2014, 14:22

Автор:

velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хиляди българи пак ще доплащат ненужно данък

Великотърновският кмет Даниел Панов участва в разширено заседание на Управителния съвет на НСОРБ, което в момента се провежда в габровското село Гергини

2% от данъка върху дохода на физическите лица да остава в регионите, както и разработване и приемане на нов закон за местните данъци и такси - това ще поиска от правителството Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщи председателят на Управителния съвет на сдружението Тодор Попов.

Сега съществуващия 10-процентен данък се събира изцяло от държавата, а нашето предложение е 2 на сто от него да остава за общините, обясни Попов и уточни, че сдружението държи размерът на налога да не се увеличава за сметка на данъкоплатците, каквито предложения е имало в хода на преговорите с политически сили и с организации. По думите му необходимо е да се разработи и да се приеме нов, осъвременен закон за местните данъци и такси.

Тези искания са свързани с осъществяването на реална финансова децентрализация, каквато сдружението държи да съществува на практика, а не само като параграф, записан в документите.

В Центъра за обучение на местните власти в габровското село Гергини се провежда разширено заседание на Управителния съвет на НСОРБ, в което участва и кметът на Велико Търново Даниел Панов. Участниците обсъждат два важни за общините въпроси - рамката на сътрудничеството на местната власт с новото Народно събрание и новото правителство, както и решаването на проблема с финансовите корекции. Сдружението ще приеме документи по двете теми и ще ги оповести.

Управителният съвет ще подготви приоритетите, които ще стоят в основата на бъдещото взаимодействие с Народното събрание и с правителството. Проектът за споразумение ще бъде внесен за приемане на общо събрание на 3 декември, и ако бъде приет, на 4 декември НСОРБ планира официалното подписване на документите с председателя на Народното събрание и с министър-председателя.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен