В Поликраище празнуват 130 години от създаването на НЧ „Развитие -1884”

Мисия

11-10-2014, 12:10

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

С богата програма в Поликраище отбелязват 130 години от основаването на НЧ „Развитие 1884”. 

Снощи във фоайето на читалището от 18.00 ч. бе открита изложба, представяща калиграфския талант на Йордан Карастоянов от Поликраище. Час по-късно започна и празничният концерт „Песен от сърце извира, стъпка от душа се ражда”, с участието на самодейни читалищни колективи.

Честването на кръглата годишнина продължава и днес, когато от 19.00 ч. в салона на читалището започва концерт на хор „Бодра смяна”. Концертът е посветен на 115-та годишнина от рождението на създателя на хора Бончо Бочев и 130 години от създаването на читалището в Поликраище.

НЧ „Развитие 1884” е основано през 1884 година. Инициатори за това благородно дело са учители и представители на местната интелигенция. На сцената на читалище са и първите изяви на създателя на хор „Бодра смяна” Бончо Бочев.

Днес към НЧ „Развитие 1884” работят пет творчески колектива: Женски народен хор „Росна китка” с диригент Георги Петров,

ДТС ”Северняче” с хореограф Анелия Пенчева, Клуб за народни хора „Жива вода” с хореограф Цанко Михайлов, ДТС „Развитие” с ръководител Елена Каракашева и ДФГ „Росна китка” с ръководител Тихомир Йорданов.

През 2014 г. съставите на читалището са носители на редица награди от различни музикални форуми. Женският народен хор „Росна китка” е носител на първа награда от ХХV Общински празник на народните хорове в Първомайци. Хорът е първенец и на ІІ Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, който се проведе край Петропавловския манастир, както и на Национални фолклорен фестивал „Насред мегдана” в Арбанаси. Творческият колектив е носител на Специалната награда на Фондация „Кларитас” - София от І Национален конкурс за северняшка песен „Море, песен екна“ гр. Севлиево. Хорът завоюва първо място от VІІІ Национален преглед на любителските многогласни хорове и групи за народно пеене - с. Кортен, както и на ХХХХVІ Фолклорни празници „Славееви нощи” гр. Айтос.

ДТС „Северняче” е носител на първа награда в своята категория от XII фестивал на камерния танц – гр.Хасково. Съставът се класира на второ място на VІІ Празник на фолклорното изкуство „Като жива вода 2014” гр. Суворово. През годината „Севернячетата” взеха участие във Фолклорния фестивал „Магията на Рила планина” в курорта Боровец. Танцовият състав се представи на Фолклорния фестивал „Среща на традицията” в гр. Монтекатини, Област Тоскана – Италия; участва и в Международното музикално училище- лагер в гр. Халастелек, Унгария.

В своя творчески актив през годината ДТС „Развитие” записа участия в детския фестивал на изкуствата „Раховче” и в ІV Национален празник на автунтичния фолклор „На мегдана” с. Писарево.

Клубът за народни хора”Жива вода” завоюва второ място на ІІ Международен фолклорен конкурс – надпяване, надсвирване и надиграване „Северняшки славей” гр. Сухиндол и трето място в конкурса за замесване на обредни хлябове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов