В Килифарево продължават проявите по повод празника

Животът

11-10-2014, 06:53

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цяла седмица прояви за празника на Килифарево

Продължават културните прояви в гр. Килифарево, посветени на 650- годишнината от първите писмени сведения за града и 130 г. от основаването на читалище „Напредък 1884”. Те се реализират благодарение на спечелен проект от читалището „Усукано по килифарски” по програма „Изкуство и култура Велико Търново 2014”.

В седмицата от 6 до 10 октомври жители и гости на Килифарево имат възможност да се запознаят с историята и традициите на българина, чрез песните, танца, обичаите и фолклора. Празниците започнаха преди месец. Открити бяха обелиск и изложба”Килифарево във времето”, която в момента е експонирана във фоайето на читалището и продължават с културните прояви, свързани със 130 г. от основаването на НЧ „Напредък 1884”, разказа Марияна Иванова, секретар НЧ”Напредък 1884” .

Вечерта на библиотеката се проведе в библиотечните зали на ул.”Ал.Стамболийски” ? 10, където от три месеца са обединени двата отдела на библиотеката – детски и за възрастни. В тях се намира и интернет зала, оборудвана с шест компютърни конфигурации, мултимедия, ксерокс и принтер по спечелен проект „Глобални библиотеки – България 2009-2013”. Деца и възрастни имат свободен достъп до информация, знание, комуникации и електронни услуги. Калина Иванова – зам. директор на РНБ”П.Р.Славейков” В.Търново, представи развитието на библиотеките в региона, а секретарят на читалището Марияна Иванова представи историята и дейността на библиотеката в Килифарево от нейното основаване до днес. Проф. д.ф.н. Димитър Кенанов представи своята книга „Крилатият въздухоходец Теодосий Търновски”. Гости на вечерта бяха кметът на града Димитър Събев и Иван Александров – директор на НРБ”П.Р.Славейков”, който дари книги на библиотеката в Килифарево.

Идеята за вечерта „Усукано по килифарски” се зароди преди повече от година, когато кметът на града Димитър Събев, съвместно с читалищното настоятелство, обмисляха как да популяризират прословутата фраза „Усукано по килифарски”, допълва Марияна Иванова. Вечерта премина под звуците на много песни, танци, смях и аплодисменти към участниците от гостуващите любителски формации при НЧ “Поука -1920″ с. Леденик; НЧ “Извор – 1873″ с. Самоводене; НЧ “Просвета-1907″ с. Беляковец и разбира се домакините, участвали с фолклорната група и клуб “Традиции”. Кметът Димитър Събев връчи на всички участници грамота за участие в празника на хумористичната песен, танц, обичай и речеви фолклор.

Снощи се проведе поредната вечер на “Партньорството” , в която участваха най-малките възпитаници на Килифарево – децата от ЦДГ “Надежда”; ученици от ОУ “Н.Рилски”; младежката театрална трупа при Младежки дом – Килифарево и клуб на пенсионера „Оптимист”. Вечерта започна с прожекция на филма „Усукано по килифарски”.Филм за символите на Килифарево и за непреходното във времето, за оставеното от предците ни. Той се посвещава на двете кръгли годишнини, които отбелязваме в Килифарево.

Тази вечер жители и гости на града ще се насладят на песни от миналото, песни за душата, както е наречена и вечерта. В нея ще участват домакините с група „Балкански полъх”; група „Бели хризантеми” с. Беляковец и група „Ретроритъм” при НЧ “Съгласие – Дебелец”.

Всички прояви,свързани с годишнината на читалището, са част от културния календар за 2014 г. и проект „Усукано по килифарски”, част от задачата да бъде съхранена културната памет за поколенията. Те се реализират по програма „Изкуство и култура Велико Търново 2014”, благодарение на оказаната ни финансова подкрепа от Община Велико Търново, за което читалищното настоятелство изказва своята благодарност.

Тържествената вечер „Традиции и съвременност”,посветена на 130 г. читалище „Напредък 1884” ще отбележим на 10.10.2014 година в салона на читалището. Тя ще започне с поднасяне венец на плочата на основателя и пръв председател на читалището Райчо Деветаков, следвано с презентация за историята и дейността на читалището от неговото основаване до днес и ще завърши с празничен концерт.

Празникът не е в деня, не е в календара, а в това, че читалище „Напредък 1884” гр.Килифарево все още съществува, че самодейците продължават да създават празника в душите ни, че искрата, запалена от предците ни, продължава да се разгаря, и че в утрешния ден тя няма да угасне, категорична е Марияна Иванова, цитирана от "Янтра ДНЕС".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов