Великотърновският Държавен архив пази най-стария книжовен паметник у нас

Мисия

09-10-2014, 15:03

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Уникален ръкописен октоих от 15 век се съхранява в Държавен архив Велико Търново. Той е най-старият книжовен паметник в цялата архивна система на страната, съобщи пред общинското радио старши експертът Тихомир Тонков. Преписът е направен през 1492 г. от свещеноиконом Евгений. В него са събрани църковните служби за всеки ден от седмицата, които се изпълняват в канонично установените осем мелодии. След реставрация документът е дигитализиран и може да се разгледа чрез информационната система на интернет страницата на агенция „Архиви”. В базата на дигиталния архив могат да се четат и документи от богатата възрожденска колекция, сред които е Поп Гладичовия препис на „История славянобългарска”. 
Обработването на три нови фонда ще приключи до края на тази година, съобщи още Тонков. Те са на участника в Гражданската война в Испания Киро Киров, главния редактор на в. „Борба” в края на 70-те – началото на 80-те години на миналия век Иван Колев и на Съюза на краеведите в България.  Предстои в архива да се приемат и изборните книжа от парламентарния вот през 2009 г. 
Държавният архив във Велико Търново работи с 204 юридически лица от областта. Близо 2368 линейни метра е натрупаната фондова наличност /над 2 км/от основаването на ведомството през 1952 г. Съхраняват се над 3690 фонда, от които 2600 са учрежденски и 146 лични. В хранилищата се пазят  950 фонда на Окръжния партиен архив, 300 000 кадъра от застрахователния фонд. Общият брой на архивните единици е над 220 000, поясни Тихомир Тонков. 
Участие в над десет изложби и културни прояви са имали търновските архивисти през 2014 г. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)