Съдия Бойка Табакова-Писарова е новият председател на Административния съд

Бившият председател на Окръжния съд Тоньо Тонев бе класиран на второ място

Бойка Табакова-Писарова е новият председател на Административен съд – Стара Загора. Тя беше избрана днес от Висшия съдебен съвет с 15 гласа „за“, 2 „против“ и 6 „въздържал се“.

Другият кандидат за поста - Тоньо Тонев, който два мандата беше председател на Окръжен съд – Стара Загора получи 5 гласа „за“, 8 „против“ и 10 „въздържал се“, съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет.

В изслушването си пред ВСС съдия Табакова заяви, че се наблюдава трайна тенденция за увеличаване на новообразуваните дела, без това да се отрази на срочността и качеството на постановените актове.

В този смисъл генералната цел, която ще следва при управлението на Административен съд – Стара Загора е запазване на оптималния баланс между срочност и качество на съдебните актове, запазване и обогатяване на внедрените и доказани ефективни практики за бързо, професионално и прозрачно правораздаване.

Основните задачи, които си поставя съдия Табакова са решаване на делата в законоустановените срокове, качествено съдебно-административно обслужване на гражданите, осигуряване на равни възможности за изява и развитие на магистратите и съдебните служители, ефективно разходване на финансовите средства.

Друг приоритет в бъдещата й дейност ще бъде намаляване броя на отменените и изменени съдебни актове, уеднаквяване практиката на отделните съдии по идентични казуси.

Съдия Табакова има над 18 години юридически стаж. Била е съдия в Районен съд – Нова Загора, съдия в Административен съд – Стара Загора, като от 2007г. до 2014г. е заместник-председател на Административния съд.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов