Пълнолуние и супер луна от този следобед

Велико Търново Лайф

08-10-2014, 11:22

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Следващите 24 часа - подходящи за разтоварваща диета

В 13.51 днес започва пълнолунието. Денят е подходящ за прочистващ хранителен режим, напомнят диетолозите

Днес обаче ще бъде и второто, и последно за тази година пълно лунно затъмнение. Очаква се то да бъде съпроводено и с т.нар. "суперлуна", съобщава NASA.
Суперлуната е популярна и като кървава луна - тогава, когато естественият спътник на земята се оцвети в червено. Това пък се получава, когато червеникавата светлина, която се образува при изгряване и залязване на Слънцето, се отрази в Ллуната.
Затова кървава луна е видима само при някои лунни затъмнения, когато те се случат близо до изгрев или малко след залез. Очакванията са, че луната ще изглежда 5.3% по-голяма спрямо последното подобно събитие на 15 април т.г. Причината е, че то се случва два дни след перигея на луната, т.е. преминаване през най-близката точка до Земята.
NASA изчислява, че затъмнението няма да е видимо за цяла Европа и Африка, както и Близкия изток. В Средна и Западна Азия и по-голямата част от Австралия затъмнението ще е видимо при изгряването на Луната. В западните и централните части на Северна Америка и цяла Южна Америка явлението ще е видимо преди залязването на Луната.
В останалите райони по света, включително източната част на Северна Америка, крайните западни части на Азия, Япония, Западна Австралия и Нова Зеландия, затъмнението ще може да се проследи през цялото време.
NASA изчислява, че затъмнението ще започне в 13:25 българско време и ще продължи 59 минути. То е второ от серия от четири поредни, наричани тетрада. Учените посочват, че този век ще има общо осем тетради, като следващата ще е през 2032 г. или 2033 г.
През следващата година пък ще има две пълни лунни затъмнения, едно пълно слънчево затъмнение и едно частично. Очаква се събитията да се случат съответно на 4 април и 28 септември за пълните лунни затъмнения, 13 септември за частичното слънчево затъмнение.
На 20 март 2015 г. ще е пълното слънчево затъмнение, но от България то ще е видимо само като частично и ще покрие по-малко от половината от слънчевия диск. За сметка на това пълното лунно затъмнение на 28 септември ще може да се наблюдава от страната.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов