Стара Загора посреща тържествено мощите на небесния си покровител

Светинята ще бъде придружена от литийно шествие до строящия се храм "Св. Игнатий Старозагорски"

Днес Стара Загора ще посрещне част от светите мощи на своя небесен покровител – Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски. С духовни тържества, включващи богослужения и научни четения, в Стара Загора тържествено ще бъде отбелязана неговата 200-та годишнина, която се навършва на 8 октомври.

Старозагорският епархийски съвет организира тържествено отбелязване на годишнината от днес до 8 октомври с програма, която включва:
06 октомври:
-13,00 – 15,45 часа – откриване на научна конференция в залата на Регионалния исторически музей – Стара Загора;
- 16,00 часа - тържествено посрещане на св. мощи на св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски, придружено с пешеходно литийно шествие, което ще премине по маршрут бул. „Св. Патриарх Евтимий" от мястото на посрещане /спирката пред III поликлиника/ на север до бул. „Цар Симеон Велики", където ще завие на изток до ул. „Любен Каравелов", после на юг до ул. „Ген. Гурко", на запад отново до бул. „Св. Патриарх Евтимий", където отново ще завие на север, за да стигне до входа на храм „Въведение Богородично".
- 17,00 часа /след литийното шествие/ в храм „Въведение Богородично", където светите мощи ще бъдат положени за поклонение, ще бъде отслужена вечерня.

Храмът ще бъде отворен през цялата нощ на 6 срещу 7 октомври 2014 година, за да могат желаещите православни християни да се поклонят пред светите мощи и да изпросят небесното ходатайство на светеца.

07 октомври:
- 7,30 часа – утреня и Божествена св. Литургия в храм „Въведение Богородично";
- 8,30 – 13,30 часа – втора част на научната конференция в залата на Регионалния исторически музей – Стара Загора;
- 17,00 часа - в храм „Въведение Богородично", където светите мощи ще бъдат положени за поклонение, ще бъде отслужена празнична вечерня.

Храмът ще бъде отворен през цялата нощ на 07 срещу 08 октомври 2014 година, за да могат желаещите православни християни да се поклонят пред светите мощи и да изпросят небесното ходатайство на светеца.

08 октомври:
- 8,00 – 11, 00 часа – Празнична утреня и Празнична Божествена св. Литургия в храм „Въведение Богородично";
- 11,30 – 12,30 часа – посрещане на светите мощи в новостроящия се храм „Св. прмчк Игнатий Старозагорски" в гр. Стара Загора, където ще се отслужи молебен и водосвет.
Старозагорският епархийски съвет приканва всеки, който желае да се присъедини към това тържество, като отдаде молитвена почит към светия преподобномъченик Игнатий Старозагорски.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов