Октомври-месец за борба с онкологичните заболявания

Мисия

04-10-2014, 14:27

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекоатлети вместо коли по улиците на Горна Оряховица

Горнооряховската структура на Българската асоциация на онкоболните отбелязва 10 години

Поредица от прояви предвижда представителството на Българската асоциация на онкоболните в Горна Оряховица през октомври-месеца за борба с онкологичните заболявания. Тази година местната структура навършва 10 години от създаването си, съобщиха от общината.

На 8 октомври (сряда) от 10.00 ч ще бъде отслужен молебен за здраве и ще бъде осветен новия офис на Регионалния център на БАО, който се намира на втория етаж в старата сграда на общинския съвет. На 7 и 21 октомври от 17.30 ч. в Центъра ще се проведат благотворителни релакси от психотерапевта Красимира Бакалова. Кулминацията на честванията ще бъде благотворителния концерт „10 години доброволческа работа в името на живота”, който ще се състои на 17 октомври от 18.00 ч. в Зала 1 на Общината. Информацията бе оповестена от председателя на местната структура Мария Георгиева.

Регионалният център на БАО в Горна Оряховица е създаден през 2004 г. . Първоначално започва дейността си като Сдружение на жените с онкологични заболявания и техните сподвижници. Две години по-късно се учредява Българска асоциация на онкоболните със седалище във Варна и горнооряховската структура се присъединява към нея. През годините в Центъра се провеждат редовни релаксиращи сеанси, работни срещи, чествания на различни празници и годишнини. Членовете на асоциацията организират редица благотворителни инициативи, средствата от които се разпределят за лечение, рехабилитация, медикаменти, възстановяване на онкоболни. В работата си през годините Центърът е получавал подкрепа от неправителствени организации, Община Горна Оряховица, Дирекция „Социално подпомагане”. Дейността на организацията е подпомагана и от местни фирми.

28 522 души от областта са регистрирани към момента в Онкологичния диспансер във Велико Търново със злокачествени заболявания. 5 322 от тях са от Община Горна Оряховица. От началото на 2014 г. в Областта са новозаболелите са 881, като 200 от тях са от Горнооряховска община, информира Мария Георгиева.

В България смъртността при онкозаболяванията е на второ място след сърдечно-съдовите болести. Затова и дейността на пациентските организации е насочена предимно към профилактиката, скрининговите изследвания и ранното откриване на онкологичните заболявания.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов