ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНА СТРАЖИЦА

Животът

03-10-2014, 23:22

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Господа от „Атака“, не манипулирайте обществото и спазвайте законите в една правова държава!

С възмущение научих от медии за разпространено писмо от ПП „Атака“ и за твърденията на нейния председател г-н Волен Сидеров, че „ в град Стражица няма храм от 1986 г., тъй като земетресението събаря единствената църква.“ Повод за писмото е проведеното на 2 октомври 2014 г. предизборно мероприятие на ПП „Атака“ в Стражица, което имаше за цел публично и медийно да покаже незаконен строителен обект, определен от господата от ПП „Атака“ като „параклис“.

В качеството ми на Кмет на Община Стражица държа да заявя следното:

1. Откритият на 2 октомври параклис, дарен от ПП „Атака“, е незаконно строително съоръжение, за което от партията не са входирали заявление за стартиране на процедура по узаконяването му. В Общинска администрация – Стражица и до момента няма постъпило такова заявление и не е започната такава процедура с всички необходими действия и нормативни изисквания. Във връзка с това, като длъжностно лице аз ще сезирам Районната дирекция по национален строителен контрол – гр. Велико Търново.

2. С какво право г-н Волен Сидеров и неговите съпартийци си позволяват да твърдят в писмо, разпространено в национални медии, че след разрушителното земетресение през 1986 г. в Стражица липсва действащ храм и че те са първите, които даряват такъв?

3. Преди години гражданите на Стражица сами се организираха и събраха дарения, за да възстановят своя храм, който бе сринат до основи. Днес църквата „Рождество Богородично“ е напълно обновена и е отворена всеки ден за миряните от цялата енория. Освен на храмовия празник, на всички християнски празници църквата организира тържествени служби и ритуали.

4. За сведение на „единствените защитници на православните ценности“, които твърдят, че “държавата не строи храмове и не полага грижи за тях”, за последните години бяха възстановени напълно няколко църкви по населените места в Стражица. Това се случи със съдействието на държавата / МЗХ/, основно по мярка 322 по Програмата за развитие на селските райони.
Храмът „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Виноград бе ремонтиран със 68 102 лева. Бяха възстановени голям и малък иконостас, направени 32 трончета, и вътрешна украса. През 2012 бе довършена църквата „Свети арх. Михаил“ в село Горски Сеновец. С 210 998 лв. бяха извършени демонтажни работи, положена бе мазилка по стените, покривът бе ремонтиран, бяха направени настилки, балкон и ел.инсталация. Чрез МИГ „Стражица- Лясковец“ от ДФ „Земеделие“ бяха осигурени още 60 677,03 лв. за стенописване на храма. Преди година бе възстановен храма „Свети Димитър“ в село Бряговица. С 216 832 лв. от земеделската програма се извършиха демонтажни работи, мазилка по стените, извърши се ремонт на покрива, направиха се настилки, варосаха се стени, направи се парапет на балконите, направиха се ВиК и ел.инсталация. Със средства на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС бе ремонтиран храма „Рождество Богородично“ в с. Виноград. За 167 330, 72 лева бяха съборени старите камбанария, покрив и част от стените, и направени нови. Бе възстановено емпорето, извършен вътрешен и външен ремонт на църквата, вертикална планировка и възстановяване на навеса за поклонници. С 6000 лева пък бе ремонтиран покрива на църквата „Света Параскева“ в с. Сушица.
Към момента Община Стражица е входирала проект за ремонт на храма в с. Николаево.

Случайност или не, само преди една година точно на тази дата- 2 октомври, в Стражица пристигна Копие на чудотворната икона „Света Богородица Достойно есть” и стотици миряни се поклониха пред нея в действащия храм „Рождество Богородично“ . За съжаление година по-късно, в неистовото си желание да извлекат поредния предизборен дивидент и да привлекат избиратели, активистите на ПП „Атака“ решиха, че грубо нарушавайки всички законови норми, могат да стоварят с кран, подобно на гаражна клетка „параклис“, който не е узаконен и не съществува в ПУП на Общината. 
Целта на цялата тази акция бе, господата кандидати за народни представители да влязат в обективите и камерите, и да се видят на страниците на вестниците.
От името на Община Стражица обаче, искам да ви уверя, че докато съм кмет ще държа за спазване на законовите процедури и законите, тъй като живеем в правова държава!
Също така ще продължавам да опровергавам подвеждаща и некоректна информация, която има за цел да извлече политически дивиденти, а всъщност уронва доброто име на нашия град!

Инж. Детелина Борисова,
Кмет на Община Стражица



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов