Показаха средновековен манастир до Царевец на посланичката на Норвегия

Заместник кмета Ганчо Карабаджаков я запозна с културно -историческо наследство на Велико Търново

Заместник кметовете на община Велико Търново Снежана Данева–Иванова и Ганчо Карабаджаков посрещнаха Нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор-посланик на Кралство Норвегия.

Нейно Превъзходителство представи възможностите, които Европейският икономически механизъм предоставя на страни- членки на Европейският съюз. Тя отбеляза, че финансирането на проекти с норвежки средства е насочено предимно към новите страни- членки на ЕС.

Посланичката говори за програмите, които предоставят възможност за финансиране на проекти в областта на превенцията и грижите за деца и младежи в риск, интеграционни политики, както и проекти в областта на опазване културно – историческото наследство.

Заместник кмета на общината госпожа Данева припомни успешният проект за санирането на детски градини във велико Търново, именно със средства на Норвегия и програмата за Европейско икономическо пространство. 

Заместник кмета Ганчо Карабаджаков представи богатото и уникално културно–историческо наследство на Велико Търново и желанието то да бъде съхранено и експонирано по най-добрият начин.

Господин Карабаджаков придружи нейно Превъзходителство до разкопките на средновековен манастир, които беше открит от Проф. Хитко Вачев в подножието на Балдуиновата кула. Посланичката първа видя най-новите находки в църквата на средновековният манастирски комплекс. Тя сподели, че има много дългогодишен и последоветелен интерес към археологията.

Господин Карабаджаков показа на посланичката и Шишмановата баня-обект, с който Велико Търново кандидатства за финансиране пред Министерство на културата за финансиране именно чрез средствата, отпускани от Норвегия по Европейско икономическо пространство.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)