С 5 милиона строят Земеделско училище в пловдивско село

Животът

29-09-2014, 17:43

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Колосалната сума беше отпусната от кабинета Орешарски

Община "Марица" започва строежа на съвременно средно училище с професионална насоченост по земеделие.  То ще се намира в село Маноле, а утре ще бъде направена и официалната първа копка от кмета на общината Димитър Иванов. Парите, с които ще се строи обекта са от държавния бюджет и са 5 милиона лева.

Колосалната за бюджета на едно село сума беше отпусната от кабинета Орешарски.

 Припомняме, че в началото на годината 500 млн. лв. бяха разпределени във фонд "Развитие и растеж". За финансиране от фонда общините можеха да кандидатстват чрез областните си управители. Тогава община Пловдив кандидатства с пет проекта.

 Единият от тях беше за довършването на Колодрума. Сумата, която поиска Общината възлизаше на 16.8 млн. лв.  В началото на февруари т.г. обаче стана ясно, че парите са разпределени и Пловдив не получава нищо, но за сметка на това беше одобрен проекта на община Марица за изграждане на земеделско училище.

По проект бъдещото школо ще изпълнява две функции – ще бъде средищно основно училище за децата от близките на Маноле села, а отделно 288 ученици ще получават средно образование до 12 клас.

По предварително разчети в новата училищна сграда ще се обучават общо 576 деца на две смени. Тя ще е триетажна и ще има 21 класни стаи, 5 специализирани кабинета, 8 зали за администрацията, лекарски и зъболекарски кабинет, както и зала за хранене с капацитет 300 деца. Отделно, вместо физкултурен салон, към сградата ще се построи спортна зала с 450 стоящи места. Община „Марица” има готовност да дари 100 декара за изграждането на опитно поле към земеделската гимназия, както и ще осигури средства за ремонт на инфраструктурата около училищната сграда.

Земеделската гимназия в Маноле ще послужи и за задържане на младите хора в района, в който живеят над 15 000 жители от няколко села, коментира кметът Димитър Иванов. Дали грандиозния строеж ще оправдае предназначението си, предстои да видим.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов