Митрополит Григорий отслужи Света литургия в историческата църква „Свети 40 мъченици”

Владиката говори на политиците за важните неща в живота и греховете

Празничен благослов на историческия хълм  Царевец отслужи Великотърновският митрополит Григорий. След като приключи с канона на църковното богослужение той реши да поговори на политиците и гостите на хълма за важните неща в живота.

  „Искам да се обърна към онези, които след две непълни седмици ще  бъдат избрани за нагоре – нека се огледат и видят в каква страна живеем. Страна без вероучение, без духовенство и армейска църква. Трябва не само да се гордеем, но и да се замислим дали сме наистина независими. И не става дума само от банки, от лъжеучители и тем подобни. Нека да се освободим първо от своя грях!” – каза Негово Високо Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.
Преди това рано сутринта в 7.30 ч. честванията започнаха със Света литургия, отслужена от Негово Високо Преосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. Литургията се състоя в историческата църква ”Свети 40 мъченици”, където княз Фердинанд І обявява посредством Манифест Независимостта на България. 
Гости на празненствата във Велико Търново са областният управител проф. Георги Камарашев, председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков, кметът на общината инж. Даниел Панов, заместник-кметовете Снежана Данева и Ганчо Карабаджаков, партийни лидери, директори на училища, множество историци, общественици и културни дейци. Всички те поднесоха цветя на гроба на цар Калоян в църквата „Свети 40 мъченици” и чуха манифеста, пресъздаден от Антони Цонев от дирекция „Култура” в общината. Дядо Григорий поръси знамената на НВУ „Васил Левски”, на държавни и общински структури, след което тръгна с шествието към хълма Царевец.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов