Избрани Новини
Черпят с Габровски шоколад в Етъра
20-09-2014, 11:08
Автор:Виктор Иванов
Още по Темата:Гостите на комплекса ще могат да научат традиционната рецепта за производство на пестил
Как се прави Габровски шоколад ще покажат днес в Архитектурно-етнографски комплекс "Етър". Старите занаятчии за втопра поредна година се събират за празник на пестила. Гостите ще имат възможност да научат традиционната рецепта за производство на пестил и да опитат деликатеса наречен "габровски шоколад".
Пестилът е сгъстена и изсушена плодова каша, към която не се добавя захар или други подсладители и е традиционен занаят в Габрово от столетия. Наричат го габровски шоколад, защото е сладък като истинския, а не е скъп, като него казват Габровци, които са известни с пестеливостта си. Началото на празника е от 11.30 ч. и от Етъра канят всички да опитат плодов шоколад. Той се произвежда през септември от сини сливи, но истинският вкус може да се усети едва по нова година, когато е готов за консумация, обясняват в Етъра
Топ Новини