Търновци масово не изхвърлят отпадъците си разделно

Животът

17-09-2014, 11:32

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Велико Търново ще закупи 109 броя контейнери за смет

Голяма част от жителите на старата столица не знаят защо боклука трябва да се събира разделно

Проблемът за разделното събиране на боклуци в старата столица не е от вчера. Масово жителите на Велико Търново не използват по предзназначение цветни контейнери. Приложената снимка е от улица "Ангел Кънчев“ и реално представя обстановката в почти целия град. След наша проверка става ясно, че жителите на старата столица не знаят целта на разделното събиране на боклука. Повечето великотърновци си признават, че не осъзнават нуждата от разделно събиране на отпадъците. Не са наясно с процеса на рециклиране. Други път заявиха, че ако бъдат изградени повече центрове за рециклиране ще започнат да използват „специалните“ контейнери по предзназначение.  Ето и няколко факта, които ще ви запознаят с необходимостта от разделно събиране на боклука.

Хартията може да се рециклира 8 пъти.  Днес над 90% от суровината за производството на хартия е дървесината. Чрез рециклиране се намалява изсичането на горите.

Стъклото може да се използва повторно или да се рециклира. Повторното използване води до пестене на енергия и ресурси. Рециклирането на стъклени отпадъци намалява замърсяването на въздуха с около 20%, спрямо производството от суровини.  Любопитен факт – 1 рециклирана стъклена бутилка спестява електричество, нужно на телевизирова ви да работа 1,5 часа.

Изгарянето на 10 000 тона пластмасови отпадъци създава 1 работно място, депонирането на същото количество на сметище създава 6 работни места; рециклирането на същите 10 000 тона създава 36 работни места. На сметището пластмасата се разпада 400 години.

В наши дни стоманата и алуминият са едни от най-разпространените материали за опаковки. И двата метала се рециклират лесно и се отделят лесно от другите отпадъци. Чрез тяхното рециклиране се намалява с голяма степен замърсяването на въздуха.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов