В община Белослав за Празника на рибата на мегдана излязоха млади и стари!

Посетителите имаха възможност да се насладят на дегустацията на над 20 вида риба и рибни продукти

На 5, 6 и 7 септември в селата Езерово, Страшимирово, Разделна и град Белослав се проведоха празници, посветени на рибата. Проектът е насочен към промотиране и популяризиране на продуктите от риболов и аквакултури и цели повишаване потреблението и консумацията на риба и рибни продукти на българския пазар, издигането на техния престиж като здравословна храна. И не на последно място – повишаване значението на целия сектор „Рибарство“ в цялостното икономическо развитие на страната.


На централните площади, за да поздравят гостите и жителите, излязоха най-младите местни самодейци, облечени в народни носии специално за празника. След тях с песни, шеги и закачки на сцената се изявиха и по-възрастните, за да докажат, че независимо от годините, удоволствието от хапването на прясна и вкусна  риба, съпътстващо от хумор, веселба и музика, е подходящо за всички възрасти.
Жителите и гостите на селата и град Белослав се включиха активно с танци и надигравания, които продължиха от ранния следобед до късно вечерта. Посетителите  имаха възможност да се насладят на дегустацията на над 20 вида риба и рибни продукти. За любителите кулинари беше организирано кулинарно състезание, където в оспорвна битка бяха  определени победители в няколко категории: “Най-вкусно рибно ястие”, ”Най-бързо приготвено ястие”, ”Най-млад участник” и други. Шоуто се подгряваше допълнително от музикална програма.
Голям казан от португалското традиционно ястие “Катапаланя” беше приготвен от майстор–готвач специално за събитието.  Бяха раздадени  над 100 награди за деца и възрастни. Посетителите на рибния празник бяха подробно запознати с качествата на рибата и рибните продукти и тяхното важно значение за балансираното хранене и  здравословния живот. Лекции  по теми, допринасящи за по-добрата информираност на хората от всички възрасти за качествата на рибата, както и за ползата от редовната им консумация, бяха организирани в община Белослав в рамките на три дни.


На 7 септември градусът на настроението и забавлението допълнително се повиши  с риболовно състезание на язовир Тръстиково. От ранни зори на язовира за риба в надпреварата се включиха от тийнейджъри до улегнали рибари на „златна” възраст. В състезанието за улов на жива риба бяха присъдени много награди в различни категории  - ”Най-голям улов”, “Най-малък улов”,”Най-голям кърък”, “Най-бързо уловена риба”, “Най-бавно уловена риба “ и други. Празникът завърши с  вкусно рибно барбекю за всички.
Рибните празници продължават с детски карнавал, рибно изложение за риби и аквакултури  и рибен фестивал.


На 14 септември т.г от 12.00 часа в град Белослав на централния площад  ще се проведе Рибен Фестивал. Той ще бъде кулминация на повечето  предходни събития и ще включва игри, викторини, награди и забавления. По време на Фестивала ще има много дегустации на рибни специалитети, както и богата музикална програма. Специален гост на събитието и жителите на град Белослав ще бъде най-известният български кулинар Иван Звездев.  Той ще готви на живо, като  ще изтъква уникалните качества на рибните продукти и необходимостта от консумацията им за човешкия организъм. Всички присъстващи ще бъдат заинтригувани и от опита за поставяне на рекорд за най-голямо ястие от различни видове рибни продукти, което ще бъде приготвено и дегустирано на място. Официални гости на събитието ще бъдат актрисата Искра Радева и певицата Маргарита Хранова, които ще изнесат богата артистична програма.


Елате да се ГМУРНЕМ ВЪВ ВКУСНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ!!! Защото празниците продължават и следващия уикенд в град Белослав.

Програма :
ИЗЛОЖЕНИЕ НА РИБА И АКВАКУЛТУРА 12 СЕПТЕМВРИ
Град Белослав, 18:00 часа /Централнен площад/
ДЕТСКИ КАРНАВАЛ 13 СЕПТЕМВРИ
Град Белослав – Парка, 11:00 часа
РИБЕН ФЕСТИВАЛ 14 СЕПТЕМВРИ
Град Белослав 12:00 часа  /Централнен площад/



Дейностите са част от проект „Промоционална кампания на риба и рибни продукти“в Община Белослав, който се финансира по мярка 3.4.”Развитие на нови пазари и промоционални кампании” по приоритетна ос №3 ”Мерки от общ интерес” по Оперативна програма за развитие на сектор”Рибарство”, съфинансиран от Европейски фонд за рибарство и Република България.Проектът е насочен към промотиране и популяризиране на продуктите от риболов и аквакултура, за повишаване потреблението от вътрешния пазар на продукти от риболов и аквакултури, подобряване техния престиж, а така също и на целия сектор „Рибарство“.

За повече информация посетете: www.fishadventure.info



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов