С международен сертификат откриват учебна година в ПГ по туризъм във Велико Търново

Животът

11-09-2014, 08:21

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Станислава Бонева прослави училището

Българските ученици получават Сертификат за предприемачески умения (Entrepreneurial Skills Pass – ESP), благодарение на обучението по програмите на Джуниър Ачийвмънт България. Обучителната програма, подкрепяна от Европейската комисия, обхваща 26 страни и удостоверява практическия предприемачески опит на ученици на възраст 15-19 години и техните знания, умения и компетентности, необходими за успешна реализация на пазара на труда - работа в екип, презентиране на идеи и бизнес комуникации. За да придобият този сертификат, учениците преминават едногодишно обучение по програма „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт, попълват тест за самооценка и полагат онлайн изпит за проверка на знанията по бизнес, икономика и финанси. Работният език на теста и изпита е английски. Външната оценка на умения и знания дава предимство при кандидатстване за работа, а същевременно работодателите, признаващи сертификата ESP, се ползват от един унифициран стандарт, отговарящ на бизнес изисквания за квалифициран и ангажиран персонал, притежаващ основни икономически умения.

Програмата на обучение ESP бе представена по време на състезанието  „Най-добра учебна компания на Европа - 2014”.

Изпитът за придобиване на ESP за предприемачески учения се проведе като пилотна програма през учебната 2013-2014 г., като в него се включиха  2000 ученици от 15 държави. В България 70 ученици от шест града в страната се явиха на пилотния изпит и 37 от тях вече получиха своя сертификат ESP.

ПГ по туризъм „Д-р В. Берон” - В. Търново е единствената професионална гимназия  сред останалите училища - езикови гимназии, математически гимназии и СОУ с технологичен профил „Предприемачество”.

Станислава Бонева, ученичка от XII б клас, специалност „Кетъринг” приложи и този сертификат в своето портфолио, защото е в учебна компания BOYAR DREAMS, с ръководител инж. Славка Проданова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов