Изложба "Исторически музей Павликени" вече и пред търновската публика

Велико Търново Лайф

10-09-2014, 11:34

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба на стендови модели във Велико Търново

40 художествени произведения от богатия художествен фонд на музея са показани за ценителите на изкуството

 Изложбата „Исторически музей Павликени“ гостува на Велико Търново беше открита в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в Старата столица. 40 художествени произведения от богатия художествен фонд на музея са показани за ценителите на изкуството. 

Колекцията на Исторически музей Павликени е събрала творби на български художници, които са неделима част от културния живот и традиция у нас. „Загубени между големите графични формати и модерни абстракции, те са емоционално дълбоки и смислово съдържателни. Идват да ни напомнят какво сме загубили в артистичната суета. Картините в изложбата са малки прозорци към красотата и тайнството на сериозното изкуство“, каза уредникът Станимир Борисов.

Представени са живописни картини на Преслав Кършовски, Бойчо Григоров, Влади Минков, Григор Боев, Георги Райчев, Петър Пиронков; графични творби на проф.Спиридон Борисов, проф. Христо Цацаров, проф.Иван Бочев, Георги Василев, Сергей Немцеров, Пламен Пенов, Стефан Щерев, фотографията на Цончо Балканджиев и скулптурата на Венко Тонков и Марин Флоров и др.

На официалното откриване присъстваха кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов и заместниците му,  зам.-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, писателят Димитър Томов, бизнесдамата Петранка Новосад и др.

„Като дългогодишен директор на музея, съм дълбоко благодарна на създателите му, че освен да събират архивен фонд, са помислили да има и художествена галерия с постоянна експозиция“, каза директорът на ИМ Нели Цонева. Тя представи и авторите, които са включени в експозицията във Велико Търново. „Част от амбицията на музея е да събира творби и на павликенски автори. Тук е представен Пламен Петров с две 2 картини и Цончо Балканджиев с пейзажна фотография.

„Откриваме изложбата „Исторически музей Павликени гостува на Велико Търново“ с желанието да покажем художествените традиции и една непозната гледна точка към изкуството, което се съхранява в нашия град“, каза в приветственото си слово кметът инж.Емануил Манолов.

„Ние си поставихме за мисия да съхраняваме и надграждаме духовните традиции на павликенския район.  С редица арт резиденции, творчески гостувания на писатели, художници, музиканти и танцьори ние показваме на нашите съграждани всички аспекти на българската култура. В изминалите години Павликени заживя интензивно с международни арт прояви и се наслади на изкуството от Тибет, Япония,Финландия, другите скандинавски държави, Беларус и Италия. Още много предстои да направим, а събраните вече картини стават началото на новата ни колекция съвременно изкуство, различна от настоящата“, каза още кметът.

Инж.Манолов съобщи и радостната новина, че със средства от Правителствената инвестиционна програма в Павликени ще бъде ремонтиран вторият етаж на АПК и ще бъде превърнат в галерия за съвременно изкуство.

Изложбата „Исторически музей – Павликени“ гостува на Велико Търново ще остане в Старата столица до 30 октомври. Входът е свободен.

Исторически музей Павликени е открит през 1978г. Във фонд „Художествен“ съхранява над 350 произведения на изкуството, част от над 30 000 експоната, които са в експозицията и хранилищата на музея. Сградата на ИМ-Павликени е построена по проект на арх.Теофил Теофилов, а скулптурно пано по идея на Григор Спиридонов и Георги Чапкънов краси фасадата му.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов