Долна Оряховица празнува със заря

Велико Търново Лайф

07-09-2014, 15:58

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Празник на домашната лютеница си спретват във Влахи

Майстор-готвачът Иван Звездев приготви „Царски курбан” от сьомга

С кулинарно шоу, много музика, огнени атракции и с пищна заря, отбелязаха 40 годишнината от обявяването на Долна Оряховица за град. Празникът започна с откриване на ретроспективна изложба в Етнографския музей, която представя архивни фотографии, свързани с историята на втория по големина град в общината. Показани са десетки снимки, запечатали в себе си облика на селището, прехода в развитието му от село към град, паметни личности, събития и сгради. Акцентът на експозицията е поставен върху празничната атмосфера от преди 40 години, когато на 04 септември 1974 г. с Указ № 1942 на Държавния съвет на НРБ Долна Оряховица е обявена за град.

Точно по обед импровизиран кулинарен кът в центъра на града привлече вниманието на десетки празнуващи. Майстор-готвачът Иван Звездев приготви „Царски курбан” от сьомга, който гостите на празника опитаха с удоволствие.

Вечерта празникът продължи с концерт, който бе открит от духовия оркестър на НВУ „Васил Левски”. Жителите на Долна Оряховица и гостите на празника бяха поздравени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и от техния градоначалник - Григор Минков. Празничната програма продължи с изпълнения на самодейни състави на домакините, гости от НЧ "Развитие 1884" в Поликраище, ВС "Нова музика" при НЧ „Напредък-1869”, Стелияна Христова и танцьори от "Раховче" при НЧ „Братя Грънчарови-2002” в Горна Оряховица. Голямата атракция бяха момчетата от група „Индиго” от Варна, които представиха пред публиката своето огнено шоу.

Празникът завърши с пищна заря в нощното небе на Долна Оряховица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов