Бедствено положение в Берковица

Двуметрова вълна отнесе мостове

Поройни дъждове паднаха на много места в страната тази нощ.

В Берковица е обявено бедствено положение и е задействан планът за евакуация от ниските части на града край Берковската река, съобщи Нова телевизия. Дъждовете причиниха приливна вълна, която заля няколко улици и площад в града. Има засегнати къщи.

Водите на Берковската река са затлачили един от мостовете и създават проблеми още от вчера следобед. Парапетите на много мостове са избити от водата, която е изключително бурна. Цяла нощ служители на реда стоят около мостовете и не позволяват на никой да преминава през тях.

Къщи са наводнени и в монтанското село Говежда. Приток на река Огоста е прелял. В Областното управление на пожарната се е обадил наблюдател от селото, който плачейки съобщил, че положението е изключително тежко. И там се налага евакуация.

В резултат на пороите са наводнени и пътища от републиканската мрежа. По магистрала „Хемус" в посока София - Варна са наводнени бензиностанции. Пороен дъжд и мъгла в продължение на километри има в района на Ботевград и Етрополе. Върху пътното платно на магистралата има много участъци, залети от вода. Видимостта при тунел „Витиня" е ограничена до 20 метра.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)