Община Горна Оряховица кандидатства за "Етикет за иновации"

Мисия

04-09-2014, 08:24

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

С Етикета се удостоверява, че управлението отговаря на изисквания за качество на предоставяните административни услуги

Община Горна Оряховица кандидатства за присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво, съобщиха от администрацията. В тази връзка в периода до 10 декември 2014 г. ще бъде направено анкетно проучване с гражданите. То е част от процедурата за присъждане на Етикета.

         Република България е първата държава-членка на Съвета на Европа, която през 2010 г. получи право да присъжда на свои общини Етикет за иновации и добро управление на местно ниво.

         Етикетът представлява кристален дванадесетостен, върху чиито стени са гравирани 12-те принципа за добро демократично управление от Стратегията за иновации и добро управление на Съвета на Европа. Стратегията е приета през октомври 2007 г. на Конференция на европейските министри, отговорни за местното и регионално управление и е одобрена с Решение на Българското правителство през същия месец.

         С Етикета се удостоверява, че управлението в дадена община отговаря на определени изисквания за качество на предоставяните административни услуги. Етикетът е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданското общество.

         Главната цел на инициативата за присъждане на Етикета е да се насърчават усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което на свой ред да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България.

         България е първата държава-членка на Съвета на Европа, която през 2011 г. успешно проведе цялата процедура по прилагане н Стратегията за иновации и добро управление. В резултат на нея с Етикета бяха наградени 13 български общини. През 2013 г. успешно се проведе и втората процедура и Етикетът за иновации и добро управление на местно ниво е присъден на още 16 български общини.

         С Решение от 24.02.2014 г. Комисията за присъждане на Етикета обяви началото на кампанията по Третата процедура, в която участва и Община Горна Оряховица. Тя се провежда в периода 06.03.2014 – 30.04.2015 г. Част от процедурата е анкетното проучване сред гражданите на кандидатстващите общини.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов