3 168 първолаци прекрачват училищния праг в Пиринско

689 първолаци ще прекрачат училищния праг в община Благоевград на 15 септември

Това са със седем деца повече в сравнение с миналата година, съобщи началникът на РИО Благоевград Огнян Соколов, цитиран от е-79.com. Няма сериозна промяна и в броя първолаци в цялата област, където децата са с 15 повече спрямо миналата година или 3168 деца.

„Веднага искам да направя едно уточнение, че тази цифра, която споменавам, не е окончателна, тъй като записванията по график приключи още през месец юни, но винаги има едно движение на ученици от една област в друга, връщат се от чужбина, заминават за чужбина. Така че окончателната бройка ще я имаме към 30 септември“, каза още Огнян Соколов. 

Няма да има закрити училища в областта през новата учебна година, успокоиха от регионалния инспекторат по образование Благоевград.

„Към днешна дата нямаме промяна в училищната мрежа, макар че потребността от оптимизиране на училищата не е отпаднала. Училищната мрежа на средните училища е такава от 70-те години. Проблемът се очертава при утвърждаване да държавния план-прием. Училищата продължават да заявяват план-прием, не отчитайки намалелия брой ученици по общини, като цяло в областта“, допълни Соколов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)