Археолози откриха древна тоалетна в центъра на Пловдив

Мисия Пловдив

02-09-2014, 12:42

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радосвета Бочукова

Всичко от Автора

На 7,5 декара се простират най-мащабните частни разкопки в България до Понеделник пазара

На уникални  находки от античния Филипопол се е натъкнал екипът на археоложката Женя Танкова, която от седем години проучва терена, по-известен като „дупката до Понеделик пазара”. Мястото е собственост на бизнесмена и известен меценат Димитър Георгиев – почетен консул на Украйна у нас.

Археолозите са разкрили на площ от 7 и половина декара голям сектор от жилищната част на античния  Пловдив. Освен многобройните останки и артефакти от жилищни сгради, има и една обществена, която според Женя Танкова най-вероятно представлява храм-пантеон, където филибелии са измолвали благоволението на боговете.

На терена археолозите са открили множество предмети – амфори, глинени съдове, кухненска керамика, около 200 монети. Открити са и стотици глинени оброчни плочи с фигури на божества. В атриума (един от вътрешните дворове на поселището) архелозите са открили дори тоалетна чиния, датирана от късната античност. Наличието на отходно място е рядко срещано явление, което според археолозите говори за факта, че жилището е принадлежало на богат знатен римлянин.

Според Женя Танкова откритите пластове са от епохата на пределинизма или между 5 и 11 век преди Христа.

До края на годината археологическите работи на терен ще приключат, обещават от екипа. Разкопките са изцяло финансирани с частни средства на бизнесмена Димитър Георгиев.

Повече от 10 години държавата и Министерството на културата не проявяват никакъв интерес към разкритието и дори не изпращат комисия, защото такъв е реда при приключването на всеки етап от археологически разкопки, обяснява Георгиев.

Няколко милиона лева е налял бизнесмена в изкопните работи. И до ден днешен остава неясен въпросът как ще се съвместят държавната и частната инициатива, тъй като Димитър Георгиев възнамерява да строи голяма търговски център и хотел, след реставрацията и консервирането на античния град.

По проект се предвижда сградата да бъде с 28 хиляди квардатни метра разгърната площ. В нея ще бъдат инвестирани минимум 30 милиона евро. Асансьор ще свързва пространството пред Понеделник пазара със Стария град, разкри още намеренията си Георгиев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов