Осем лица в неравностойно положение ще живеят в ново Защитено жилище в Стражица

Мисия

02-09-2014, 12:14

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

След Горна Оряховица, това е втората община в региона, изграждаща такова звено

Нова социална услуга по проект „Моят дом” ще стартира в Стражица през януари на следващата година. Осем лица с увреждания ще бъдат изведени от с. Горски Сеновец и Берковица в новоремонтираната и оборудвана база на ново Защитено жилище. Целта е да се реализира устойчив модел на деинстуционализация, като граждани в неравностойно положение се настанят в среда, близка до семейната, с достатъчно жизнена площ и с качествени условия на живот.

Проектът „Моят дом” се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси” чрез Европейския социален фонд. Той е с продължителност 14 месеца и следва да приключи на 31 октомври 2015 г. Стойността на одобрената безвъзмездна помощ по проекта е 99 128,30 лева. Проектът има и ефект за местната икономика, тъй като отваря нови работни места.

„Освен поддръжката и грижата за потребителите на услугата, се разкриват и пет щатни работни места за персонал на Защитеното жилище, обясни инж. Детелина Борисова, кмет на Стражица. Има предвидени средства и за 6 подкрепящи специалисти, които ще бъдат назначени на граждански договори за по три месеца, за да подпомогнат в адаптацията на живущите в дома. „За осигуряване условия за Защитеното жилище кандидатствахме с проект пред ДФ „Земеделие” по мярка 321 по Програмата за развитие на селските райони, обясни още инж. Борисова. Отпуснаха ни средства за ремонт на базата, за оборудване и мебели, като в момента текат довършителните дейности.”

Наемането на персонал за Защитеното жилище стартира през октомври, съобщи Анна Василева, ръководител на проекта, а настаняването на потребителите ще се извърши в началото на януари 2015.

„Това е вторият проект по тази схема на ОП „РЧР” във великотърновска област, посочи Мария Василева, координатор и представител на Агенция „Социално подпомагане” във В. Търново. Услугата вече стартира в Горна Оряховица, като там капацитетът е за 14 потребители, след месеци - и в Стражица, за осем потребители. Във Велико Търново предстои изграждането на три центъра от семеен тип с капацитет за 42-ма потребители, както и в Павликени на още три ЦНСТ, като в два от тях потребителите ще са лица в неравностойно положение, но не с увреждания. В Елена също се подготвя Защитено жилище с капацитет за осем потребители.” Относно устойчивостта на проекта, Василева поясни, че по тази схема всички проекти в страната трябва да са приключили до 31 октомври 2015 г. След това финансирането на защитените жилища и центровете ще поеме държавата като делегирана дейност, като за целта ще бъдат предвидени средства в бюджета на Министерството на труда и социалната политика.            



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов