Откриха османски некропол от XVI век в Лясковец

В гробовете са открити ценни глинени, медни, бронзови и сребърни находки

При изкопни дейности на стара бесека в град Лясковец бе открито османско гробище. За ценната находка веднага е сигнализирано в Регионалния исторически музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново. С обекта се заемат археолозите Стоян Михайлов, Михаела Томанова и Йорданка Стефанова, под ръководството на д-р Евгени Дерменджиев.

По първоначални данни, гробището е от 16 век и включва 31 гроба. „Предполагам, че това е малка част от гробищата на с. Лясковец, в частност некропола на църквата Св. Троица”, сподели д-р Евгени Дерменджиев.
В гробовете са открити общо 3 глинени съдчета, 30 медни копчета, обикновен бронзов пръстен, както и сребърни османски монети от 16 век. Впечатляваща находка е майсторски изработена гривна, направена от сребърни монети и стъклени мъниста.

Откритите скелети и кости са опаковани, описани и предоставени на музея в Лясковец. Другите находки в момента се изследват в лаборатория във Велико Търново. Очаква се проучването им да приключи до края на годината, а след това да се върнат на Лясковския музей.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов