Английски студенти се учат да шият гайтани

Животът

30-08-2014, 19:13

Снимка:

"Етъра"

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Етъра край Габрово показват нашенска сватба

"Етъра" става учебно място за тях до 6 септември

 

Студенти от великобритания се учат да плетат кукли от шума и да шият гайтани. За девета година АЕК "Етър"-Габрово е домакин на чуждестранни студенти, участващи в програма "Леонардо" на ЕС за усвояване на традиционни умения и техники и прилагането им в съвременното изкуство.

Две седмици етърски майстори ще ги обучават в традиционните домашни занятия: тъкане на колани, изработване на изделия от беленица /царевична шума/, боядисване с растителни багрила, шиене на гайтан.

От 23 август до 6 септември студентите се включват и в културните инициативи на музея, като фолклорния фестивал "Сватбата-единство и многообразие". В рамките на двата фестивални дни, те имаха възможност да разучават традиционни български хора, да изработват сватбени герданчета, както и да замесват и украсяват сватбени обредни хлябове.

За трета поредна година, по инициатива на английските студенти, те ще подкрепят благотворителната кампания на АЕК "Етър" за събиране на средства в помощ на болно дете. По време на Международния панаир на народните занаяти в Етъра, гостите на комплекса ще могат да си закупят изработените от тях изделия, събраните средства ще допълнят сумата за лечението на малката Никол от Габрово.

В края на обучението си студентите ще получат сертификат от Етъра за старанието си да усвоят уменията на българските възрожденски майстори. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов