Биреното коремче е мит

Животът

30-08-2014, 09:43

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-древният пивовар е живял в Египет сред почести

Изследване на пивовари опроверга схващането, че от пивото се пълнее

В бирата няма мазнини, нито холестерол и тя не води до затлъстяване. Това заяви пред великотърновското Общинско кабелно радио Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България и член на Управителния съвет. От Съюза за направили проучване, което доказва, че съдържанието на калории в бирата е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и напитки.

 „Бяхме провокирани да направим това изследване, за да разберем в действителност какво е енергийното съдържание на бирата, тъй като за разлика от другите храни и напитки, няма закон, който да изисква килокалориите да бъдат изписани върху етикета на пивото”, каза в интервю пред радиото Ивана Радомирова.
 В направеното проучване са изследвани десет от най-популярните марки бира у нас. Резултатите от анализа за хранителната стойност на бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. бирено коремче, тъй като бирата не съдържа мазнини и холестерол, и е с ниско съдържание на прости захари.

Получените стойности показват, че средната енергийна стойност на бирата е 50,7 кcal на 100 милилитра. За едно стандартно питие от 330 милилитра това означава около 167 калории, а за 1 бира от 0,5 литра - 253,5 кcal. С най-малко калории е безалкохолното пиво - едва 25 kcal, което се дължи на отсъствието на алкохол в него. С приблизително 43 калории на 100 милилитра са бирените миксове тип радлер, които са смес от традиционно пиво и плодов сок. Според изследването с най-висока енергийна стойност е тъмното пиво, като причина за това са относително по-високите му нива на алкохол, което го прави предпочитано през студените месеци на годината. 
      „Важно е потребителите да знаят, че трябва да консумират пивото с мярка и винаги с подходящи мезета. Твърде мазните и тежки храни, които са богати на холестерол, мазнини и въглехидрати, дават много по-голям индекс към телесното тегло, отколкото пивото. Кехлибарената напитка е натурален продукт, който може да бъде съвместим със здравословния начин на живот и хранене и има потенциални ползи за здравето и качеството на живот на човека. Консумирайте с удоволствие и мярка и се радвайте на качеството, което българските пивовари ви предлагат.”, призова Ивана Радомирова. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов