Прекрасни почивни дни обещават синоптиците

Царевград Търнов

30-08-2014, 09:24

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Остава слънчево и топло

Очаква ни хладен и дъждовен септември

Слънчево и топло време прогнозират метеоролозите за района на Велико Търново през почивните дни. Само временно заоблачаване няма да доведе до валежи. Сутринта температурите бяха 14 градуса, но живакът вече плавно тръгна нагоре и днес ще достигне до 26. Такива температури ни очакват и утре.

Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 27 и 32 градуса, а най-ниските - между 4 и 9 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/.

По думите му през септември се очаква средните месечни температури у нас да бъдат около и под нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 4 и 9 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

През повечето дни от първото десетдневие на септември облачността над страната ще бъде значителна, с условия за чести превалявания. През втората половина на десетдневието температурите ще се понижат, прогнозира метеорологът.

Според него ще превалява и в началото на второто десетдневие, но впоследствие ще настъпи временно подобрение - валежите ще спрат и температурите ще се повишат. През втората половина от десетдневието отново ще има превалявания и понижение на температурите.

През третото десетдневие на месеца ще се запазят условията за чести превалявания и за хладно за сезона време.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж - около 4. Измервани са и изключително високи температури - около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Според астрономическата справка в началото на септември слънцето изгрява в 6 часа и 51 минути, и залязва в 20.01 часа. Продължителността на деня е 13 часа и 10 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 22 минути, и залязва в 19 часа и 10 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 48 минути.

Фазите на Луната през месеца са: на 2 септември - първа четвърт, на 9 - пълнолуние, на 16 - последна четвърт, а на 24 септември - новолуние.

На 23 септември в 5 часа и 29 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен, отбелязва Красимир Стоев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов