Ловешкият кмет пред съветници: "Нямаше друг вариант за Алонсо"

Искат подновяване на лиценза, продължават да настаняват нови животни в зоопарка

Нямаше друг вариант за ягуара, категоричен бе ловешкият кмет Минчо Казанджиев по време на сесия на Общинския съвет там. От пресцентъра на съвета припомнят, че точка единствена на проведената сесия бе изслушване на кмета за предприетите действия и разпоредената от него проверка по случая в местния зоопарк, при който бе застрелян ягуарът Алонсо.

Градоначалникът посочи, че на 15 август т. г. е подадено заявление за подновяване на лиценза на зоопарка, изтекъл през юни миналата година. Очаква се проверка от Министерството на околната среда и водите в първата половина на септември. Изчакано е с подаването на документите, за да бъде изготвен проект, който да се представи, предвид включването на зоопарка в интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч.

 Лицензът удостоверява годността на зоопарка за опазване на диви животински видове извън естествената им среда, чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия. Въпреки, че е изтекъл преди повече от година и така фактически зоологическата градина не е подходяща, в нея продължават да настаняват нови животни. Само за последните дни в зоопарка са настанени два щъркела. Преди по-малко от месец пък, с протокол на РИОСВ в зоопарка е настанена конфискувана маймуна. Миналата година три мишелова и един бухал намерили своя дом в Ловеч, те дошли от спасителния център на природозащитната организация „Зелени Балкани“. През различните години с протоколи на РИОСВ – Плевен, са настанени за постоянно отглеждане поен лебед, розов пеликан, над десет щъркела, мишелови, кафява мечка.

При издаването на първия лиценз, през 2008 г. са били изпълнени всички дадени предписания, отчете кметът. Назначени са ветеринарен лекар за постоянно обслужване на зоопарка и биолог. Разширена е площта на вътрешните и външни клетки на бабуин и зелена морска котка и е направено вътрешното им оформяне, изградени са каменни конструкции в откритите участъци на загражденията на муфлони и камерунски кози. Ремонтирана е оградата и е оформен откритият участък на тибетски як, ремонтирано е вътрешното помещение. Направено е ново заграждение на клетката на лъва с осигурена естествена почва с включена растителност и дренажни тръби. Клетката на ягуара е разширена и е осигурена височина от четири метра, поставен е естествен материал на пода и растителност, както и воден басейн според изискванията на вида. Осигурена е естествена почва и растителност в двете заграждения на кафявата мечка. В клетките на вълк, чакал и лисица е извършен ремонт на оградите, вътрешните помещения и водните басейни. На чакала и лисицата са изградени нови укрития от естествени камъни, наподобяващи пещери. В загражденията на бодливите свинчета е осигурена естествена почва за ровене и копаене. Заграждението на бял щъркел и водоплаващи е ремонтирано, осигурено е пространство за летене. Всички животни (и някои птици) са маркирани с чипове, а птиците с пръстени. Създадени са досиета на всеки отделен вид и индивидуални листи за всяко животно. Текущият списък на животните се актуализира всеки месец.

По време на дебатите в общинския съвет стана ясно, че в Ловеч няма регистрирана НПО, която да е ангажирана с хуманното отношение към животните и да наблюдава работата в зоопарка.

Ловешкият зоопарк е създаден през 1962 г. и основната част от сградите и загражденията са строени през 60-те и 80-те години на миналия век.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов