Данъчни под прикритие съставили 4 акта

Парите

25-08-2014, 17:00

Снимка:

НАП Велико Търново

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Софтуерът за дистанционна връзка на всички касови апарати със сърварите на НАП следи издаването на 400 милиона касови бележки всеки месец

   

  887 проверки, за седем месеца са направили инспектори на НАП Велико Търново, съобщават от ведомството в старата столица.  619 от тематичните проверки са в обекти на селектирани задължени лица в района на областния град.  Съвместно с други контролни органи, между които органите на МВР и Инспекцията по труда, са реализирани  52  проверки. 
През първото полугодие данъчните са съставили 41 акта за неспазване на Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти и са наложили имуществени санкции за общо 15 600 лв. 
Софтуерът за дистанционна връзка на всички касови апарати със сървърите на НАП следи издаването на над 400 милиона касови бележки всеки месец. Системата позволява автоматично селектиране на обекти, в които оборотът значително се разминава със средния за бранша в съответния регион. В момента активните касови апарати в цялата страна наброяват 400 хиляди. При селекцията на рисковите фирми данъчните използват данни не само за оборотите, но и за дълги периоди без продажби и концентрацията им в края на деня или месеца. 198 са и звършените проверки на обекти в НАП В.Търново за спазване на чл.118, ал.2 от ЗДДС за регистриране и отчитане на извършени продажби чрез издаване на касови бележки . Направени са през последните 45 дни - от 10.07 досега . На неизрядните търговци служителите под прикритие са с ъстав или 4 акта за установяване на административни нарушения. Проверките ще продължат и през месец септември. 
  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов