В село Руховци ще се проведе 3-дневен празничен събор

Празникът ще започне с литургия

Както всяка година, в края на месец август ще се проведе традиционния за село Руховци събор. Тази година празничната програма ще бъде в три последователни дни, като са предвидени разнообразни развлекателни прояви, концерти и вековен юбилей.

През 2014 се навършват 100 години от основаването на Народно читалище „Развитие – 1914” село Руховци. На 19 януари 1914 по инициатива на учителите Коста Кирчев, Недялка Кирчева и още 13 будни селяни, образуват читалище, което наричат „Развитие”. Едва след завършване на Първата световна война читалището започва истинския си живот. Закупуват се книги, абонират се вестници, изнасят се пиеси. Години на ред липсва подходящо помещение за нуждите на просветата, но през 1950 г. след 4 години строителна дейност, читалището е официално открито с тържество и участие на цялото население.

На 28 август от 10:00 часа ще бъде отслужена Света литургия за здраве в църквата „Успение Богородично” по случай денят на празника на селото. На следващият ден 29 август, ще започнат културните събития съпътстващи празника. На центъра в 10:30 часа е предвидено провеждане на рисунки върху асфалт. От 14:00 часа на поляната в селото започва велосипедно състезание и волейболна среща, а в 17:00 часа в „Чонтовата къща”  ще бъде даден старта на състезание по плуване.

В третият ден от празника, на 30 август от 10:00 часа в салона на читалището, ще бъде открита паметна плоча. По-късно следва празничен концерт на детска група „Руховски слънчица“ и вокална група „Златен славей“. Гост-изпълнители на тържеството ще бъдат танцова формация „Елит“ от град Ловеч. От 20:00 часа в салона на НЧ „Развитие – 1914″ ще бъде прожектиран филма за вокална група „Златен слваевй“ и тяхната кандидатура за национална система Живи човешки съкровища. В края на тържествения ден е предвидена дискотека за всички любители на танците, която стартира от 21:00 часа.
Кметство с. Руховци кани всички на празника.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов