Дарители правят църквата във Вонеща вода

Повече от десетилетие храмът се руши, зарязан на груб строеж

По инициатива на великотърновкския градоначалник Даниел Панов, председателя на Общинския съвет Николай Ашиков и кмета на Вонеща вода Янко Първанов, тече ремонт на църквата „Свети Георги Победоносец” в селото. Всички дейности се извършват благодарение на дарители, които вече откликнаха на призива за обновление на храма.

Църквата всъщност никога не е действала, тъй като сградата така и не е била завършена, и повече от десетилетие стои на груб строеж. Съвсем реална бе опасността с годините изоставеният градеж просто да рухне.

Надеждата, че все пак ще имат църква, за пръв път се възвърна у местните хора, когато ГЕРБ – Велико Търново дари средства от субсидията си. Така започнаха довършителните работи, като първо бе направено най-неотложното – да се монтира дограма на цялата сграда.

Външна мазилка полагат в момента работници фирма, чийто собственик Лъчезар Петков е един от дарителите в благородното начинание. От друго дружество пък ще дарят кръст за големия купол на храма. За да се превърне обаче „Св. Георги Победоносец” в действаща църква, има още много работа, обясни Николай Ашиков, който освен инициатор е и участник в благотворителната кампания. С лични средства участва и народният представител от 41-то и 42-то Народно събрание Евгени Стоев.

В бъдещия Божи храм няма икони, нито църковна утвар. За всичко ще се разчита на дарители. „Важното е, че вече правим първите стъпки и твърдо вярвам, че с общи усилия ще успеем да превърнем тази постройка в истински християнски храм”, заяви председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков. Той призова фирми и частни лица, които имат възможност да се включат в доброто дело - със средства, материали или с личен труд, да се обърнат към кмета на с. Вонеща вода Янко Първанов.

Според инициаторите, когато „Свети Георги” отвори врати, ще има особен символ факта, че църквата действа единствено благодарение общата воля на миряните.

На снимката:

Депутатът Евгени Стоев, председателят на ВТОбС Николай Ашиков и кметът на Вонеща вода Янко Първанов оглеждат свършеното по сградата



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)