Великотърновски юристи предлагат правни беседи да има в училищата

Идеята е това да става в часовете на класния ръководител

Часове на класния ръководител в средните училища в областта да включват юридически беседи и лекции за гражданските права. Това предложение са отправили великотърновски юристи към Регионалния инспекторат по образование, научи Velikotarnovoutre.bg. Идеята, която засега все още няма формален характер, е породена от  тенденцията българите да стават все повече правно неграмотни.

Младите хора нямат елементарни познания за правата и задълженията си, коментира нотариус Дешка Рачевец. Според нея на завършващите средния курс би било от полза да се ограмотят още в училище не само по основите на гражданското право, но също по търговското и дори наказателното – като превенция срещу престъпността.

3 документални филма, които биха подпомогнали гражданското и патриотично израстване на младите хора са предоставили юристи от старата столица на Инспектората по образование, информира още Дешка Рачевец. Лентите разказват за българската Конституция, за един от най-ярките дипломатически актове в историята ни – обявяването на Независимостта, както и за живота и делото на Васил Левски. Филмите съдържат любопитни факти и възстановки, и биха се приели с интерес от младите хора. Видеоразказите също могат да бъдат гледани от средношколците в часовете на класните ръководители, е мнението на Рачевец и нейните съмишленици.

Сред юристите в старата столица е възникнала и идея да се организират публични четения по въпроси, свързани с правата и задълженията на гражданите, сподели г-жа Рачевец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов