Осъден за убийство на сина си оспорва присъдата и твърди, че детето само си е виновно, че не е живо

Крими

19-08-2014, 10:11

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Глоби за нецензурни изрази – 100 лева

Делото ще бъде върнато за ново разглеждане

Осъден до живот по обвинение, че е изнасилил и убил детето си собственоръчно, написал жалба до Апелативния съд във Велико Търново, предаде вестник "Труд". В нея той оспорва присъдата, иска си свободата и твърди, че синът му сам си е виновен, че не е жив.

След дълъг и мъчителен процес Окръжният съд в старата столица на 1 юли т. г. постанови доживотен затвор с право на замяна при специален режим за Стефан Фердинандов. Магистратите решиха той да плати и 200 000 лв. кръвнина на майката на мъртвото момче, както и разноските по делото.

Фердинандов бе изправен на подсъдимата скамейка за ужасната смърт на 18-годишния му син Деян. При разследването бе установено, че той първо изнасилил, а после намушкал смъртоносно момчето в корема.

Убиецът има няколко предишни присъди и в момента на престъплението е бил беглец от Варненския затвор. Кървавата семейна драма потресе жителите на старата столица на 25 май 2009 г. Тя се разигра в дома на бившата съпруга на рецидивиста - Маргарет Станчева, на търновската улица "Поборническа" 84. По това време Стефан Фердинандов излежавал 12-годишна присъда за изнасилване в килия. На 22 април 2009 г. бил пуснат в домашен отпуск. Пристигнал в Търново уж за малко, но след месец, вместо да се върне зад решетките - останал. На 25 май сутринта изчакал бившата си съпруга да замине на работа и изнасилил Деян. Момчето опитало да се отскубне от изверга, но той докопал нож и го пробол в корема. После избягал. Отишъл в дома на приятелката на младежа и от нейния джиесем се обадил на телефон 112. Представил се с фалшиво име и съобщил, че има тежко ранен човек на домашния му адрес. Пред пристигналите полицаи и лекари Деян, който лежал в локва кръв, успял да каже, че го е намушкал баща му. Въпреки усилията на хирурзите няколко часа по-късно абитуриентът издъхнал в болницата. Фердинандов бил заловен само ден след трагедията. При разпита той заявил, че синът му го ядосал, като поискал да му прехвърли жилището си във Варна, да му купи кола и да му дава повече пари. При втория разпит Фердинандов пък казал, че се отказва от първоначалните си показания. Синът му га подразнил, но защо - не искал да каже. През февруари 2010 г. злодеят бе изправен на подсъдимата скамейка. По делото бяха призовани 11 свидетели и 6 вещи лица. Процесът срещу пандизчията стана пословичен в болярския град. 49-годишният Стефан Фердинандов цели 4 години го протака на първа инстанция.Той държа под напрежение години наред магистрати и адвокати. Обясни, че "солидно се е самообразовал юридически" в килията. Зае се сам със защитата си, като напълно игнорира назначения му служебен адвокат. В съдебната зала често задаваше въпроси, които объркваха свидетелите и експертите. По време на защитната си реч, продължила десетки часове дни наред, Фердинандов си позволи да съветва магистратите от Окръжния съд във Велико Търново как трябва да гледат наказателно дело. Стефан Фердинандов започна речта си с дълги и гневни обвинения към разследващите полицаи и към Окръжната прокуратура. Той заяви, че е бил упоен от ченгетата и обвинителите с лекарство и така са му били изтръгнали самопризнания. "Никога досега не съм казвал, че съм убил Деян. В разпита ми по време на досъдебното производство не видях да е имало съдия, както се твърди от полицаите. Използвани са подправени и фалшифицирани протоколи за това, което съм казвал", заяви на финала на делото Фердинандов. Той бе категоричен и с часове изброява "неоспорими" според него доказателства, че прокуратурата се основава на негодни и "престъпни" доказателства. Те били "противоречиви и съзнателно не изяснявали истината".

Фердинандов подкрепи защитното си слово с правна теория, анализирайки тълкувателните решения на Върховния касационен съд, пледоариите по други наказателни дела и дори практиката на чужди правни школи. След това се обърна екзалтирано към съдебните заседатели и им припомни, че тяхното мнение е еднакво по значимост с това на съдиите.

Процесът се водеше от двама съдии и трима съдебни заседатели. Заради дългите прения се наложи да бъдат отменяни други дела на съдиите Корнелия Колева и Христо Томов.

"Искам препис от решението. Ще го атакувам пред по-горната инстанция", каза на излизане от залата Стефан Фердинандов. Скоро след това той изпълни заканата си.

"Обжалвахме решението в законовия 15-дневен срок пред втората съдебна инстанция. Аз подготвих жалба, но Фердинандов настоя към нея да приложим и негова - с дълго становище, в което той оспорва наказанието, като изтъква многобройни процесуални пропуски в досъдебното производство. Той твърди, че е невинен и обвинението срещу него е несъставомерно", обясни Димитър Димитров, който е служебен защитник на подсъдимия. Фердинандов претендирал, че на 25 май 2009 г. не е имало труп, както се твърди в обвинителния акт, защото в този ден синът му е бил все още жив. "Момчето е издъхнало в нощта на 26 май, а според медицинските документи на тази дата са му правени животоспасяващи процедури", гласяла жалбата на Фердинандов. Той изтъкнал още, че поемните лица не участвали в огледа, а са били на улицата. В следствения експеримент пък участвали само полицаи. Служебният адвокат на Фердинандов подчерта, че клиентът му искал делото да бъде върнато за ново разследване. Процесът в Апелативния съд все още не е насрочен. "Магистратите от втората инстанция са под напрежение, защото не знаят на кой състав ще се падне да гледа казуса с дръзкия обвиняем", каза вчера техен колега.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов