РИК Велико Търново встъпи в длъжност

Начало на местната подготовка за парламентарните избори

Районната избирателна комисия във Велико Търново официално встъпи в длъжност, предаде darik.bg. В следващите два месеца тя ще се помещава в 219 зала на втория етаж в Областна администрация.

Скоро помещенията ще бъдат оборудвани с всичко необходимо за нормалното функциониране на РИК, каза областният управител инж. Георги Рачев. Днес той представи членовете на комисията, които ще организират и проведат изборния процес в региона.

Председател на РИК е юристът Десислава Йонкова, излъчена от ГЕРБ. Тя ще има двама заместник-председатели – Людмила Николова- Кернова от ДПС и Милен Павлов от АТАКА, а секретар на комисията е Ирена Стасинопулу от БСП. В състава на РИК влизат още 11 членове. Всички са висшисти, завършили “Право”, с изключение на един историк. Работата на РИК ще бъде подпомогната от 6-членен технически екип на Областна администрация, който ще ръководи секретарят на ведомството Ерджан Алкова.

Председателят на РИК Десислава Йонкова увери, че голяма част от нейните колеги имат опит в работата си и ще се справят с изборния процес. Очакваме от общините информация за броя на секциите, които ще бъдат разкрити, за да определим единната им номерация на територията на областта, каза Йонкова. След като се вземе това решение, РИК ще определи броя на членовете във всяка секционна комисия в зависимост от броя на избирателите – над или под 500.

До 30 август кметовете на общини трябва да организират провеждането на консултации за определяне съставите на секциите и да предоставят информацията на Районната комисия, допълни Йонкова. Решенията на РИК ще бъдат оповестяване на таблата на етажа пред комисията, а също така ще се качват в интернет. Предвижда се и възможност за онлайн излъчване на заседанията на комисията



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов