Хотелиери подават ръка на деца от Мизия

Децата ще почиват 10 дни в Смолян

Семейство хотелиери от Родопите подава ръка на 32 бедстващи деца от Мизия. Те пристигат в Смолян за 10 дни, в които ще летуват, плуват и ще имат организирани от домакините разходки и посещения на интересни места.

Бизнесмените, пожелали анонимност, осигуряват нощувките на детската група и 4-ма ръководители, изхранването и ползването на плувния басейн и всички съоръжения в хотелския комплекс. Хлапетата са на възраст от 4 до 16 г. и са от най-пострадалите семейства. Децата пристигат във вторник и със съдействие на БЧК, пише в. Стандарт.

Домакините не пожелаха публичност, тъй като смятат, че човешката трагедия не е повод за изяви и реклама. Идеята им хрумнала спонтанно - докато хората нямат покрив и се опитват да отводнят и изчистят къщите си от калта, децата няма къде да отидат. Фамилията хотелиери са поискали съдействие от кмета на Смолян Николай Мелемов, който осигурил контакт с Тотю Младенов. Бившият социален министър се е включил в организацията по сформиране и подбор на групата, а транспортните разходи са поети от ГЕРБ.

Зам.-кметът на Мизия Николай Нековски обяви, че 70 от наводнените къщи въобще не стават за живеене. 206 са оценени с жълта точка - т.е. необходим е тотален ремонт. От проверените имоти само 53 са годни за живеене и то след изсушаване и изхвърляне на цялата покъщнина.

В много от отводнените къщи в бедстващия град избиват отново високи подпочвени води. Последващо изпомпване на водата носи риск за сградите, обясниха от Кризисния щаб.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов