Очаква се това лято Царевец да бъде посетен от над 250 000 души

Велико Търново Лайф

17-08-2014, 10:00

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Царевец става сцена за исторически сериал

Престоят във Велико Търново излиза по-скъпо от колкото в спа курортите в страната

250 000 български и чужди туристи са посетили през миналата година крепостта Царевец във Велико Търново. Това лято се очаква гостите да бъдат още повече. Експертите по туризъм в града споделят, че кризата през последните години не се е отразила на туризма в старата столица. Дори нещо повече, в най-трудните в икономическо отношение години, броят на посетителите се е увеличил. Втората най-предпочитана дестинация си остава Арбанаси. Основните обекти, за които  туристите се интересуват са църквите и бившата резиденция на Тодор Живков, която сега е частен луксозен хотелски комплекс.

Шест от стоте национални туристически обекта в България, се намират в област Велико Търново. Освен крепостта Царевец и архитектурния резерват село Арбанаси, в списъка влизат още регионалният исторически музей в старата столица, къщата музей „Алеко Константинов” в Свищов, къщата на Иларион Макариополски и Даскалоливницата в град Елена. Тъй като са встрани от основния туристически поток, обектите извън Търново са доста по-слабо посещавани.

Хълмът Трапезица също е изключително атрактивен за туристите, но все още не е обезопасен. От страната на бившата гара се изграден лифт, който предстои да бъде официално открит до броени дни.


Престоят във Велико Търново излиза по-скъпо, отколкото в спа курортите в страната през това лято. На промоция за две нощувки със закуски и вечери двама души броят общо двеста лева, а за престой в четиризвезден хотел през уикенда гостите дават по 170 лева, като имат бонус вечеря или масаж. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов