Над 6500 изпълнители събра Нациолналния фестивал "Фолклорен извор" в Свищовско

Мисия

16-08-2014, 09:23

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Начало на традиционния поетичен конкурс "Свищовски лозници"

С много песни, танци, красиви костюми и емоции премина фестивала на лятната сцена в село Царевец

Четири дни на лятната сцена се редуваха колоритни танци, песни и носии на гостуващите групи, състави, ансамбли и индивидуални изпълнители от близки и далечни краища на страната от 19 фолклорни области, разкриващи красотата на неподправения български фолклор.

Радостен факт, отчетен от организаторите на проявата, е все по-голямото участие на млади хора. Двама бяха най-малките изпълнители от Сопот тази година – момиченце на една година и момченце на 2 години. 81-годишният Керан Димитров пък бе най-възрастният участник. Международен характер на фестивала придадоха двата вечерни концерта на гостуващи два състава от Румъния и Сърбия.
Над 300 състава и индивидуални изпълнители или над 6500 души участваха през четирите фестивални дни. Те се състезаваха в девет категории с присъждане на първо, второ и трето места, подплатени със златни, сребърни и бронзови медали, значки и други награди. Наградният фонд тази година надхвърли 10 000 лева. Участниците бяха оценявани от утвърдилото се вече жури под председателството на фолклориста и водещ на предаването “По нашенски” по БНР Юлия Цанкова и членове народната певица Гуна Иванова, хореографът Димитър Манов, д-р Силва Налбантян – Хачерян от Министерството на културата и кметът и председател на читалището в Царевец Генчо Генчев, а нов член в журито тази година бе проф. Елена Кутева. Призът за цялостно представяне в областта на автентичния фолклор бе присъден на състав на автентичен фолклор “Капанска китка” при читалището в село Гецов, Разградско. На състава, бяха връчени специален диплом и впечатляваща статуетка на скулптора Марияна Кушева, изработила всички статуетки на фестивала. Лауреат на фестивала стана хор “Родна земя” от читалище “Извор 1873” в село Самоводене, Великотърновско, за изключително професионалното им представяне. Фолклорна формация АЕДА от  Нова Загора получи наградата на кмета на Община Свищов Станислав Благов. Грамота на свищовския кмет получи оркестър “Оникс” от Горна Оряховица. Наградата на Кметство Царевец отиде пък при самодейците от НЧ “Светлина 1895” от град Априлци. Наградата на БНР – плакет получи дуетът Тони и Николай Маринови, а наградата бе връчена от радиоводещата Юлия Цанкова, която е и председател на журито. Самодейците от НЧ “Труд и постоянство 1901” от село Челопеч спечелиха най-желаната награда за всеки участник - Наградата на публиката. Награди бяха осигурени и от Инвест Банк, Платформа АГОРА и Ателие за народни носии “Балкан фолк”.
Организационният комитет на фестивала връчи почетния плакет на “Фолклорен извор 2014” на генералния спонсор Ганчо Ламбев. Златна значка получи областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев. Изказани бяха специални благодарности за организацията и провеждането на феста към кмета Станислав Благов и ръководителя на звено “Култура” Таня Ликова. 
Третият фолклорен празник привлече като публика от близките селища отново стотици любители на неподправените български гласове и песни. За гостите на фестивала през четирите дни имаше редица забавления - грънчарско колело, като на място се моделираха грънчарски съдове и други изделия от глина; обособен щанд за рисуване и оцветяване на свещички и други.
Специалната церемония по официалното обявяване на отличените с награди участници бе изнесена на втора сцена на площада пред кметството. Там под звездите и светлините на прожекторите бяха връчени всички специални награди. Вечерта бе наситена с емоции, илюминации, с много музика и кръшни хора в концерта.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов