Ако предишната Междуведомствена комисия бе взела мерки нямаше да има наводнения

Новините

14-08-2014, 15:16

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Кметът на Велико Търново изказа благодарности към служебния министър-председател за бързите и спешни действия

Ако предишната Междуведомствена комисия си беше свършила работата по вземането на превантивни мерки, нямаше да стигнем до наводненията. Това каза на пресконференция в Министерски съвет кметът на община Велико Търново и представител на Националното сдружение на общините Даниел Панов, предаде focus.bg.

„Действително благодарение на кабинета на министър-председателят, на Междуведомствената комисия се заседава ефективно. Тъй като присъствах на предното заседание, което беше в началото на юли след бедстващите ситуации, които тогава бяха във Варна, Добрич и Велико Търново, това са първите стъпки на правителството, които подпомагат общините с такива бедствия”, заяви Панов.
„В крайна сметка това, което поставих като въпроси бяха две неща – едното беше превантивната дейност и предпроектните и проектни проучвания, необходими не само за бедстващите общини, но и всички, които имат нужда”, уточни Панов. По думите му, тъй като средствата наистина са страшно много и общините не могат да направят проектирането предварително, за да могат да кандидатстват в Междуведомствената комисия за финансиране, са получили отговор, като кметът на Велико Търново се надява в следващите заседания на Междуведомствената комисия да има и такива общини, които да кандидатстват за превантивни действия.
„Второто нещо, което ни интересуваше и колегите от Варна и Добрич поставиха като въпрос какво се случи с Европейския фонд „Солидарност, по който трябваше да кандидатстваме, получи отговор. Тъй като ние имаме един много кратък срок, в който трябваше да подготвим нашите документи, изтича до 19 август”, посочи Панов.
„Още веднъж изказвам благодарност на министър-председателя на България проф. Георги Близнашки и екипа му за тези бързи и спешни действия. Ако действително предишната комисия си беше свършила работата и тези превантивни действия бяха направени, нямаше да стигнем до там”, каза още Даниел Панов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов