Откраднаха част от експозицията на Шипка

Кражбите били системни, информират от полицията

Неизвестен е откраднал част от експозицията на Паметника на свободата на връх Шипка, предаде вестник 24 часа.

В районното полицейско управление е получен сигнал за кражба от експозицията на монумента вчера. От полицията съобщават, че кражбите били системни в продължение на месеци - за времето от 28 февруари до 11 август неизвестно лице е откраднало от експозиционна витрина на паметника на връх Шипка един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали.

По случая е образувано досъдебно производство.

На 8 август, министърът на културата в служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов предложи създаването на междуведомствена работната група, която трайно да гарантира опазването и съхраняването на Националния парк-музей "Шипка". Предложението за създаването на работната група бе отправено до Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи.

Тази година, на 26 август, се навършват 80 години от откриването на величествения монумент. Основният камък на паметника е положен на 26 август 1922 г. и завършва през 1930 г. На 26 август 1934 г. паметникът на връх "Свети Никола" е тържествено открит от държавния глава цар Борис III.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"