На връх Шипка ще отбележат 137 години Шипченска епопея

Честванията са под патронажа на президента Росен Плевнелиев

На 23 август на връх Шипка ще бъде отбелязана 137-та годишнина на Шипченската епопея. Tържествата ще отбележат и 80-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на свободата.Той е открит на 26 август 1934 година. Честванията ще се проведат под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

За разлика от други години тържествата ще продължат цял ден, съобщи заместник-директорът на Националния природонаучен музей „Шипка – Бузлуджа” в Казанлък Мая Миланова. В програмата ще има много и различни събития: състезание по изкачване стълбите на паметника от ученици от двете страни на Балкана – от Старозагорска и Габровска област; ще се проведе открит урок по история, възстановка на събитията от историята на НД „Традиция”.

През целия ден в Мултимедийната зала на Националния природонаучен музей „Шипка„, която е в непосредствена близост до паметника ще бъдат прожектирани филми, посветени на Руско-турската война и в частност на Шипченската епопея, в следобедните часове ще има открита сцена, на която ще се проведе концерт с участието на читалищни колективи от Старозагорска и Габровска области.

Посетителите на този ден ще могат да видят възстановения команден пункт на ген. Столетов и зимната войнишка землянка. През целия ден до Паметника на свободата и до командния пункт ще има екскурзоводи на Националния парк –музей Шипка - Бузлуджа. Кулминацията на тържествата ще бъде вечерта, когато се очаква да пристигне президентът Росен Плевнелиев. След официалната част ще има заря – проверка.

Организатори на събитията по отбелязване на 137-та годишнина от Шипченската епопея са парк - музей Шипка – Бузлуджа, Регионален исторически музей - Казанлък, Отдел „Държавен архив” и Регионална библиотека – Габрово и Художествена галерия – Казанлък.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов