Геодезичен купол е новата атракция във Велико Търново

Царевград Търнов

07-08-2014, 08:14

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Небесна разходка във Велико Търново

Атрактивната конструкция се намира в подножието на паметника "Асеневци"

Проектираният и изграден в рамките на Европейската асамблея по архитектура във Велико Търново геодезически купол е по идея на Джанлука Стаси. Той се реализира с помощта на културният институт на Италия в България.
Студентите, участвали във форума на младите архитекти приеха с удоволствие идеята и предложението на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов атрактивната конструкция да бъде транспортирана и сглобена в подножието на паметник „Асеневци“. Там тя ще може да бъде разгледана от всички граждани и гости на Старата столица.

Преместването на елементите на купола от двора на ж.п. пансиона, където бе първоначално сглобен, до паметник „Асеневци“ също се превърна в събитие и предизвика любопитството на множество граждани и туристи.
Визуалният ефект от присъствието на конструкцията на това любимо на всички място ще стане още по-впечатляващ след монтиране на художествено осветление във вътрешността на купола.
Геодезическият купол съвсем скоро ще се превърне в свободна книжарница, сцена за малки културни форми, както и средище за срещи и дебати в областта на културата и урбанистиката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов