Откриват биопазар във Велико Търново

Екологично чисти плодове и зеленчуци ще се предлагат директно от производителя

В края на месец август ще бъде открит биопазар във Велико Търново.  Процукцията ще бъде изложена в парк „Марно поле“. За това информира биопроизводителят Петранка Гагова.

Екологично чистите плодове и зеленчуци ще се продават на цени близки до тези на конвенционалните. Въпреки по-доброто качество и по-големия ръчен труд, който е нужен за отглеждането им  биоземеделците няма да осезателно да оскъпяват продуцкията си. 

По думите на Петранка Гагова предстоящия биопазар е възможно най-добрата алтернатива за биопрозиводителите. По тази начин екологичната българска продукция достига до крайния потребител директно от биоземеделеца. Това улеснява търговията, защото изключва ролята на посредниците.

Биоземеделците са силно притеснени от размера на европейските плащания тази година. Те не знаят каква сума ще получат, тъй като годината за тях беше нулева.  Сериозен проблем за тях се оказва държавната наредба за очертаване на реалните граници. Те трябва да заплащат по 9лв на коардината, което създава механизъм за ограбване на малките производители, съобщава още Петранка Гагова. На практиката европейската субсидия която получават отива в държавната хазна и за биопроизводителите не остават средства. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов