Шуменци могат да видят единственото копие на Луковитското съкровище

Експозицията е отворена до месец септември

От днес в зала „Съкровищница” на Регионалния исторически музей в Шумен ще бъде експонирано единственото копие на Луковитското съкровище. То е открито случайно през 1953 г. в околностите на града. В състава му влизат няколко вида съдове и апликации и принадлежности към конска амуниция. Всички материали са изработени от сребро, а някои са с позлата, съобщава радио Шумен.

Сред находките се различават три начелника и три гарнитури от украси към конска амуниция, декорирани в три стилни направления на тракийското изкуство. Те също са богато украсени – грифони и растителни елементи – розети, а начелниците завършват с триизмерни глава на животни. Върху набузниците са представени сюжетите лъв, нападащ елен и конник, който тъпче лъв.

Колективната находка дава информация за бита и религията на тракийското общество, показва творческите и технически способности на тракийските майстори.

Жителите и гостите на града ще могат да разгледат Луковитското съкровище всеки ден от 10:00 до 18:00 ч. от днес до края на месец септември.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов