"Коста Конкордия" тръгва отново по вода

Корабокруширалият през 2012 г. круиз ще бъде изваден и пренесен до пристанището в Генуа

Корабокруширалият в началото на 2012 г. кораб "Коста Конкордия" ще тръгне отново по вода. Вече започна мащабната операция по изваждането, преместването и разглабянето на круизната машина, информира БНР.

Корабът, който крушира край остров Джилио в Тосканския архипелаг, ще бъде отведен до пристанището в Генуа. Преди това обаче той ще бъде повдигнат с два метра, за да бъде преместен на 30 метра на Изток от сегашното си местоположение.

Това е първата фаза от операцията, която се извършва под ръководството на южноафриканския специалист Никълъс Слоун.

Работата е сложна и деликатна, тъй като става дума за огромен плавателен съд с водоизместимост от 115 000 тона, дълъг 290 метра и широк 63 метра. Конструкцията е понесла огромни щети от крушението и голямата пробойна.

Все пак се очаква операцията да приключи до края на деня. След това, до своето последно пристанище - Генуа, "Коста Конкордия" ще плава в открито море около пет дни със скорост не повече от 2 морски възела в час придружен от влекачи и плавателни съдове с различна функция.

След отплаването на кораба от остров Джилио ще бъде потърсен последният загинал от общо 33-ма души по време на крушението през януари 2012 г.

С отвеждането на "Коста Конкордия се спазват всички условия за защита на околната среда, увери италианският министър на околната среда Джан Лука Галети.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов