Как загубилите партии ще номинират еврокомисар?

При следващо управление на ГЕРБ ще има строга финансова политика

При следващо наше управление ще има строга финансова политика във всички случаи и не ми трябва МВФ. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. На въпрос, дали все още иска заем от Международния валутен фонд, той каза: „Аз никога не съм говорил за заем, говорих, че МВФ трябва да дойде да помогне да се направят реформите. В тази вече ситуация в държавата на напрежение между политическите партии, трудно някой ще може да направи реформи. Дългът в момента е 5 – 6 млрд., дали ще се вземе от фонда каква е разликата? Аз и сега казвам, че трябва да се изтеглят 5-6 млрд. лева. При следващо наше управление ще има строга финансова политика във всички случаи и не ми трябва МВФ”. „Аз четири години ви плаша, че ще дойде МВФ и ще стане още по-строг. Вчера им казах веднага пенсионна реформа, веднага, вдигане цената на тока – веднага, вдигане на осигуровки, криминализирането на осигуровки – 2 млн. близо не плащат за здраве, какво са им длъжни другите да им плащат. Тотален провал и в земеделието, то няма някъде без дупка. Провалът е навсякъде, те нямат нито една сфера, в която да са успели, нито една”, допълни още Бойко Борисов.

На въпрос, дали ще гласува поправката в Наказателният кодекс, Борисов заяви: „Не, ние я подкрепихме, но от начина, по който Гечев сутринта ни атакува, карайки ни да мълчим по тези теми и да си говори каквото му дойде на акъла, трябва да стане с актуализация. Гечев едно говори тук, друго прави навън”.
На въпрос, защо Борисов връзва отварянето на КТБ и наливането на едни пари там с актуализацията на бюджета, която е необходима на държавата, той каза: „Защото тези пари ще бъдат от резерва, а като се изпразни резервът и не се попълни при следващо бедствие, какво става? Ние и за това искаме да предпазим следващите правителства, особено служебното. А следващите месеци ако пак с криминални действия, с прякото участие на криминалистите от ДАНС и МВР, криминалните действия бяха на Йовчев и Лазаров със жандармерията и полицията около офисите на КТБ – това бяха криминалните действия”, обясни Борисов.

Относно предложението на ГЕРБ за еврокомисар, Борисов посочи: „Кристалина Георгиева, още повече, че тя се е доказа тези години, че е най-добрият еврокомисар. Получи много добро портфолио. Какво повече да кажа? А и както се казва - БСП да бяха дошли и да попитат вие какво бихте казали по тази тема? Официално да ни поканят и да разговарят, имаме номинация – те си мълчат, хората се пазарят някъде”, обясни Борисов. „Категорично еврокомисарят трябва да бъде излъчен от партията победител на тези избори. Цяла Европа го доказа, а тези тук още не могат да разберат, че като загубиш избори нямаш право да номинираш. Как загубилите партии ще номинират еврокомисар?”, попита Борисов. „Ето президентът Оланд, социалист излезе и каза ЕНП спечели техен ще е председателят на европейската комисия – повече от ясно. ГЕРБ печели изборите, ГЕРБ трябва да посочи еврокомисарят. Какво да им се обяснява друго”, допълни Бойко Борисов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов