Джихадистите от ИДИЛ превзеха завод за химически оръжия

В бункерите е имало 122-мм ракети със зарин и 163 тона натриев цианид

Сунитските джихадисти са поели контрол върху бивше съоръжение за химически оръжия северозападно от Багдад. В завода има останали материали от създадени преди десетилетия 2500 ракети със смъртоносния газ зарин и други бойни химически оръжия. Това става ясно от писмо на иракските власти до ООН, съобщава АП.

Американското правителство омаловажи информацията, отбелязвайки, че няма химически оръжия и би било трудно, ако не и невъзможно, да се използва материал за военни цели.

Посланикът на Ирак в ООН Мохамед Али Алхаким заяви в писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, че „въоръжена терористична групировка" е навлязла в обекта Мутхана на 11 юни, задържайки войници и полицаи, които охраняват обекта.

Той добави, че мениджърът е забелязал плячкосване на материали от обекта чрез камерите за наблюдение преди „терористите" да ги спрат.

„Ислямска държава в Ирак и Леванта", която контролира части от Сирия, изпрати свои сили в Ирак миналият месец и бързо окупира обширни територии в района на границата на двете държави.

Иракският дипломат в ООН подчерта, че сега Ирак не може „да изпълни задълженията си да унищожи химическите оръжия".

Алхаким поясни, че джихадистите са окупирали Бункер 13 и 41 в обширния комплекс, който се намира на 56 километра северозападно от Багдад.

Последният доклад на инспектори на ООН за иракските оръжия за масово поразяване е от преди около година. В него се отбелязва, че в Бункер 13 е имало 2500 122-мм ракети със зарин, които са създадени около 1991 година и около 163 тона натриев цианид - „много токсичен химикал и прекурсор за бойния агент табун".

ООН отбелязва, че бункерът е бомбардиран по време на първата Персийска война през февруари 1991 година и ракетите са „частично унищожени или повредени".

Допълва се, че мунициите със зарин са с „лошо качество" и „най-вероятно са се разложили след години на съхранение при съществуващите условия".

Бункер 41 съдържа 2000 празни 155-мм артилерийски снаряда, имащи остатъци от иприт, 605 тона контейнери с остатъци от иприт и силно замърсени строителни материали. Снарядите могат да съдържат следи от иприт, които не могат да се използват за химическа война, но „остават силно токсични".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов