ЕВН оспорва новите цени на тока

Електроенергията от днес е с нова цена

От днес крайните цени за битови клиенти на ЕВН за дневна тарифа са 0,18510 лв./кВтч, а за нощна тарифа 0,10434 лв./кВтч с ДДС.

Те са вследствие Решение от 30.06.2014 г. на ДКЕВР за нови цени на електроенергията за битови клиенти на EVN България в сила от 1 юли 2014 г.
В това решение държавният регулатор определя и максимално допустим размер на отклонението на дневните почасови прогнозни графици, включвани в крайната цена на електрическата енергия за клиентите на крайния снабдител и електроразпределителните дружества. Подаването на дневни почасови прогнозни графици е свързано със стартиралия на 1 юни 2014 г. пазар на балансираща енергия. Така за специалните балансиращи групи на крайните снабдители държавният регулатор определя допустим размер на отклонение до 1,5%, докато за специалните балансиращи групи на операторите на електроразпределителните мрежи то е до 0,5%, посочват от ЕВН.
Първоначалният анализ на Решението на ДКЕВР показва, че за съжаление то нарушава българското и европейско законодателство. По тази причина EVN България ще оспори в съда Решението на ДКЕВР, а резултатът ще бъде отразен в арбитражното дело, което концерна EVN AG стартира през 2013 г. в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка, по силата на договор за взаимна защита на инвестициите, съобщават от дружеството.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов